Mergi spre compartimentul: Istoria
07 decembrie 2023, 15:30 Istoria views 15747
Cum este falsificată istoria Moldovei?!
07 decembrie 2023, 15:30 Istoria views 15747

Cum este falsificată istoria Moldovei?!

În anul 1600, în timpul domniei lui Ieremia Movilă, Moldova rezista unei incursiuni a lui Mihai Viteazul, domnitorul Tarii Românesti, care cucerește Statul Moldovenesc prin forța armelor și se proclamă domn.

 Peste cîteva luni armatele lui Mihai Viteazul sînt alungate de oștile domnitorului moldovean Ieremia Movilă. Moldova își restabilește independența statală. Manualele de «Istorie a românilor», dar si unele filme documentare falsifica această pagină de istorie, considerînd-o "o primă unire a românilor". Este denigrat (cu rea-voință ori din ignoranță) domnitorul moldovean Ieremia Movilă. În realitate moldovenii l-au alungat pe M. Viteazul și l-au susținut cu arma în mînă pe domnitorul lor, Ieremia Movilă.

Istoricul N. Iorga scria: „Cucerirea Moldovei se făcu repede, dar nu trebuie să ne închipuim că moldovenii erau bucuroși de dînsa... mulți din supușii lui Ieremia Vodă priveau intrarea lui Mihai, nu ca pe a unui domn... venit să îndeplinească unitatea neamului în aceeași formă politică, ci ca pe a unui cuceritor străin, ambițios și neastîmpărat, care turbură țările din vecinătatea sa".

(Lucian Boia, „Istorie și mit în conștiința românească", p.222).

Reamintim că documentele istorice falsificate pot fi găsite la compartimentul "Biblioteca" al proiectului moldovenii.md.

 

Cuvinte cheie:

istoria , Moldova , falsificare

Comentarii

 (1)
  • #1 gheorghe Răspunde Citează selecţia
    Și ce ne facem cu luptele interminabile dintre CNEZATELE RUSEȘTI??? Avem azi tot atâtea Rusii, câte cnezate rusești au existat la vremea respectivă???
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
1740 locuitori

Şaptebani este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Şaptebani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1740 de oameni. Satul Șaptebani a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.