Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Reprezentanții societății civile, despre votul mixt (VIDEO)

13 mai. 2017,, 14:00   Politică
9717 3

Unii experți se arată rezervați față de inițiativa guvernării de a modifica sistemul electoral, notează NOI.md.

Președintele Adunării Popoarelor din Moldova, Olga Goncearova, a relatat într-un interviu acordat portalului nostru dacă atribuirea pentru diasporă a dreptului de a-și delega direct reprezentanții în Parlament este un lucru benefic sau nu.

„Părerea mea este că noi, oamenii care trăiesc aici în Moldova, trebuie să fim reprezentați în Parlament. Dacă vorbim despre diasporă, atunci de ce nu găgăuzii, bulgarii, rușii și ucrainenii să fie reprezentați în organul legislativ? Dacă dorim să construim o țară comună pentru toată lumea, atunci oamenii trebuie să trăiască aici, nu peste hotare. Noi avem o familie, cu anumite probleme și trebuie să le soluționăm aici. Veniți în țară, lucrați, stați aici și, bineînțeles, puteți face parte din organul legislativ”, a explicat Goncearova.

Fosta șefă a Biroului pentru Relații cu Diaspora s-a arătat sceptică și față de oportunitatea desemnării în Legislativul de la Chișinău a unor reprezentanți din regiunea transnistreană. „În primul rînd, trebuie să rezolvăm problema transnistreană și mai apoi să vorbim despre reprezentanți în Parlament”, a remarcat Olga Goncearova.

Nicolae Pascaru, președintele Mișcării de Tineret „Voievod”, a menționat, la rîndul său, că sistemul electoral mixt este o alternativă bună celui uninominal. În opinia lui, faptul că acest sistem le va oferi posibilitatea locuitorilor din regiunea transnistreană să se implice în procesul decizional de la Chișinău este binevenit.

„Unicul avantaj e că vor putea participa la alegeri și cetățenii din partea stîngă a Nistrului, ceea ce ar duce la o reintegrare a politicienilor de acolo, se vor aduna într-un parlament. Vom vedea cum va lucra acest sistem, dar noi sîntem foarte departe de democrația din statele avansate. Problema constă în oamenii care vin la putere, și nu în calea prin care vin la putere. În partide există anumite cutume, idei care unesc politicienii și îi determină să realizeze niște programe electorale. Iar situația în care oamenii vin de unii singuri la putere trezește multe semne de întrebare”, a punctat Pascaru.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?