X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Piatra "anticomunistă" a polarizat părerile în societate (VIDEO)

21 aug. 2017,, 18:15   Societate
6365 7

Locul monumentelor în memoria "victimelor regimului comunist" nu este în partea centrală a Chișinăului.

În apropierea clădirii guvernamentale, unde a fost instalată Piatra Comemorativă "În memoria victimelor regimului comunist", trebuie să se afle clădiri cu destinație publică și nu construcții, care urîțesc imaginea orașului. Totodată, monumentele în memoria victimelor represiunilor din Moldova trebuie să existe, dar în locuri mai puțin vizitate. Opinia în cauză a fost exprimată de către trecătorii din centrul Chișinăului, în cadrul interviurilor oferite grupului de filmare a portalului NOI.md.

O femeie și-a exprimat opinia cum că instalarea Pietrei Comemorative în centrul Chișinăului nu corespunde cu părerea oamenilor, care sînt contra unui asemenea tip de monumente. "Faptul că au pus o piatră și au dedicat-o "victimelor regimului comunist" mi se pare o absurditate totală. Toate republicile Uniunii Sovietice au suferit în mod egal din cauza deportărilor, represiunilor și a abuzului de putere, așa că nu are sens să-i delimităm separat pe cetățenii Republicii Moldova sau ale altor țări. În opinia mea, aceasta este încă o încercare a autorităților de a impune poporul să manifeste dispreț față de regimul sovietic, prin urmare, și față de Rusia. Parlamentul și Guvernul, care permit nălțarea unor astfel de monumente în centrul Chișinăului luptă activ împotriva majorității populației, care nu dorește să vadă această "capodoperă" arhitecturală în capitala Patriei lor", a menționat respondenta.


Un bărbat, intervievat de corespondentul NOI.md, a declarat, la rîndul său, că în acest loc ar trebui să fie instalate monumente de importanță națională, obiectul instalat în fața clădirii Guvernului însă nu e unul relevant în acest sens. "Nu consider că este o idee bună instalarea pietrei în acest loc. Aici ar trebui să fie un monument de importanță națională, cum ar fi, de exemplu, acel în onoarea lui Stefan cel Mare sau a unui alt erou național. Ar fi mai corect ca acest obiect să fie plasat într-un parc, cu siguranță însă nu în centrul orașului. În general, astfel de decizii trebuie luate în conformitate cu adevărul istoric și cu opinia publică. În acest caz însă principiul partidului a jucat rolul, atunci cînd o anumită forță politică, care se bucură de un sprijin de doar 10% a populației, decide totul pentru restul 90%. Este greșit cînd un partid ia decizii populiste, iar celălalt le abolește", a spus cetățeanul intervievat.

Totodată, potrivit părerii unui alt respondent, trebuie să fie edificate monumente "în memoria victimelor regimurilor". "Monumentele în memoria" victimelor regimului comunist" ar trebui să existe, la fel ca și de acelea care să ofere societății posibilitatea de a comemora victimele regimului fascist sau a oricărui alt regim totalitar. O mulțime de persoane au căzut victime ale acestor regimuri, din cauza opiniilor lor sau a unor anumite circumstanțe. Răspunderea pentru toate nenorocirile oamenilor, nu poate să fie pusă pe umerii unei singure părți, dacă sînt implicate mai multe. Dacă e să vorbim despre regimul comunist, atunci de pe urma acestuia a avut de suferit întîi de toate Rusia, iar republicile unionale într-o măsură mai mică. Autoritățile trebuie să fie mai obiective atunci cînd iau decizii privind instalarea unor astfel de instalații memoriale", i-a sfătuit în avans respondentul NOI.md, pe acei aflați la putere.

De menționat faptul că Piatra Comemorativă "În memoria victimelor regimului totalitar comunist" a fost instalată în fața clădirii Guvernului, la 27 iunie 2010, la inițiativa Partidului Liberal. În această zi, o parte a societății comemorează așa-numita "zi a ocupației sovietice a Moldovei". Președintele Igor Dodon i-a criticat în repetate rînduri pe autorii acestei instalații, care, potrivit spuselor Dlui, "creează o imagine negativă a țării" și "nu ar trebui să se afle în Piața Centrală a Chișinăului".



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?