X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sărbătoarea tradițională greșit adaptată astăzi la Ziua Îndrăgostiților ‒ Sf. Valentin

14 feb. 2019,, 09:41   Societate
8823 2

Dragobetele este o sărbătoare tradițională veche, marcată amplu cîndva, înlocuită sau greșit adaptată astăzi la Ziua Îndrăgostiților ‒ Sfîntul Valentin.

Conform calendarului creștin-ortodox, la 24 februarie se sărbătorește Întîia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul, sărbătoare numită în spațiul slav Glavo-Obretenia. Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-” ‒ drag și „bîti” – a fi (deci, a fi drag). Ca atare, denumirea slavă a început să fie adaptată încet-încet la limba moldovenească, astfel apărînd în Evul Mediu denumirile Vobretenia, Rogobete, Bragobete, Bragovete (unele dintre ele foarte apropiate de denumirea cunoscută astăzi ‒ Dragobete), pînă cînd, probabil și sub influența principalelor caracteristici ale sărbătorii, s-a impus pe arii destul de extinse, mai ales în sudul și sud-vestul României şi în Moldova, denumirea ‒ Dragobete.

Denumirea consacrată a sărbătorii este, evident, Dragobete, fie ea dacică sau slavă, impunîndu-se în ultima vreme în conștiința oamenilor, bucură în mod firesc, modalitățile prin care tinerii de altădată țineau această sărbătoare, dar mai ales în ce măsură și cum ar putea fi adaptate aceste modalități la zilele noastre.

Continuarea articolului citiți-o pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?