X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Motivul pentru care ex-premierul Filat nu este transferat la Lipcani

12 ian. 2018,, 14:19   Societate
7989 0

La mai bine de nouă luni de cînd sentința de condamnare la închisoare pe numele fostului premier Vladimir Filat a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție (CSJ), acesta continuă să se afle la Penitenciarul nr. 13 din capitală, și nu la Penitenciarul nr. 2 din Lipcani, așa cum prevede hotărîrea instanței.

Se întîmplă acest lucru pentru că Vladimir Filat figurează într-un alt dosar penal, detalii despre care Procuratura Anticorupție acceptă să ofere doar în scris, după formularea unei solictări de informații.

Un reprezentant al Serviciului de presă al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP) a declarat că Vladimir Filat continuă să fie deținut în Chișinău pe motiv că figurează într-un „nou dosar penal”, iar transportarea acestuia de la Lipcani, orășel din nordul țării, amplasat în raionul Briceni, ar genera cheltuieli costisitoare pentru stat.

„Dlui figurează ca parte într-un nou dosar penal. Vă dați seama că Penitenciarul de la Lipcani este unul foarte îndepărtat pentru ca să-l transporți sistematic la solicitarea organelor de urmărire penală. Sînt niște costuri mari. La Penitenciarul nr. 13 însă există un sector care permite deținerea unor asemenea categorii de persoane. Îl deținem aici ca să nu facem cheltuieli suplimentare de transportare”, explică reprezentantul DIP, care susține că nu cunoaște alte detalii despre cel de-al doilea dosar penal: „Avem dispoziția procurorilor și încheierea instanței de a-l deține și atît. Întrebați procurorii”.

La rîndul său, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a confirmat existența dosarului, dar a refuzat să ofere la telefon informații despre statutul acestuia pe dosar și acuzațiile care i se aduc ex-prim-ministrului liberal-democrat. Viorel Morari a recomandat formularea unei solicitări oficiale de informații.


La Penitenciarul nr. 2 Lipcani sînt deținuți, în sectoare de tip închis și de tip semiînchis, condamnaţi de gen masculin care, în virtutea funcţiilor ocupate anterior, pot fi ameninţaţi cu răzbunarea.

Vladimir Filat a fost condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Vineri, 11 noiembrie 2016, judecătorii Curții de Apel Chișinău au hotărît să mențină condamnarea fostului premier. La 22 februarie 2017, judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș, de la CSJ, au examinat recursul avocaților lui Filat și l-au respins drept inadmisibil.

Pe 12 decembrie 2017, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins, drept inadmisibil, recursul în anulare declarat de ex-premierul Vladimir Filat, ceea ce înseamnă că ex-premierul a epuizat toate căile naționale de atac și că următoarea instanță la care pot să se adreseze avocații este Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Politicianul a fost reţinut pe 15 octombrie 2015, după un autodenunţ al lui Ilan Şor, în care spunea că, pe parcursul mai multor ani, i-a oferit lui Filat mită în sumă de 250 de milioane USD. După autodenunţ, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a solicitat ridicarea imunităţii lui Filat. Propunerea a fost votată de către 79 de deputaţi. Ex-premierul a fost reţinut pentru 72 de ore, la 18 octombrie 2015, fiind arestat pentru 30 de zile. Mandatul de arest a fost prelungit periodic, pînă la condamnarea acestuia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?