X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 83 de ani

14 feb. 2018,, 08:51   Societate
7760 0

Regretatul poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 83 de ani, notează Noi.md.

El s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererîta, raionul Briceni, Moldova, în familia lui Pavel şi Evdochia Vieru. A absolvit şcoala din satul natal - de 7 clase, și-a continuat studiile la Școala Medie № 2 din oraşul Lipcani. Studiile superioare le face mai întîi la Facultatea de Biologie, ca apoi să se transfere la Facultatea de Istorie şi Filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” de la Chișinău (1953-1958). Debutează în anii de studenţie, în 1957, cu o carte de poezii pentru copii „Alarma”. Absolveşte Facultatea în anul 1958. În acelaşi an se angajează în calitate de redactor la revista „Scînteia leninistă”. La 8 iunie 1959 se căsătoreşte cu Raisa Nacu. La 16 iunie 1960 se naşte primul fiu al lui Grigore Vieru - Teodor.

A lucrat apoi în calitate de redactor la editura „Cartea moldovenească”, unde au văzut lumina tiparului şi două dintre culegerile sale de poezii pentru copii „Făt-Frumos curcubeul” şi „Bună ziua, fulgilor!”. În anul 1963 apare culegerea de versuri pentru copii „Mulţumim pentru pace” şi culegerea de versuri, cîntece şi poezii „Făguraşi”.

La 19 iunie 1965 se naşte al doilea fiu al lui Grigore Vieru - Călin, iar în anul 1967 poetul primeşte premiul republican „B. Glavan”. În anul 1968 apare volumul de versuri „Numele tău” inclusiv în limba rusă, opera sa începe să fie studiată la universităţi.

În anul 1973 Vieru, în componenţa unei delegaţii de scriitori sovietici, pleacă în România, unde are întîlniri cu redactorii ziarului „Secolul XX” şi vizitează o serie de mănăstiri de pe teritoriul României. Apare volumul de poezii „Mama” în anul 1975, cartea preşcolarului „Albinuţa” - 1980, volumul de poezii „Fiindcă iubesc” - 1979. Şapte cîntece pe versurile lui Grigore Vieru („Adio”, „Amor”, „Tinereţe-floare”, „Cîntecul vieţii mele”, „Мelancolie”, „Melodia gingăşiei”, „Romantica”) fac parte din repertoriul Sofiei Rotaru. Cîntece pe versurile lui Grigore Vieru sînt interpretate de mulţi dintre interpreţii din ţară: Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, Anastasia Lazariuc, Iurie Sadovnic, Silvia Grigore și alții.


Grigore Vieru a fost membru al Uniunii Scriitorilor, academician al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova şi România. A scris o serie de scenarii pentru cinematografie şi televiziune.

În anul 1989 a fost ales deputat al poporului din RSSM. A participat la numeroase mitinguri de la Chișinău, a fost participant activ al vieţii social-politice a ţării, adevărat promotor al culturii şi intereselor naţionale ale poporului.

În noaptea de pe 15 spre 16 ianuarie, în urma unui accident automobilistic în apropiere de satul Dănceni, raionul Ialoveni, de pe traseul Basarabeasca-Chișinău, fiind pasager în automobilul condus de Gheorghe Munteanu, director adjunct al Ansamblului „Joc” poetul a fost rănit. În stare gravă, Grigore Vieru a fost transportat la Spitalul Municipal de Urgență din Chișinău. A murit la spital în noaptea de 18 ianuarie 2009, la ora 1:20. Poliţia rutieră a oraşului Chișinău a comunicat că motivul accidentului a fost viteza sporită şi oboseala şoferului.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?