X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cadrele didactice se revoltă faţă de impunerea studiilor de masterat: „Contează experienţa, nu studiile”

23 ian. 2018,, 13:20   Societate
13383 5

Faptul că de la 1 septembrie 2018 cadrele didactice din învățămîntul liceal din țara noastră vor fi obligate să posede studii superioare de master îi nemulţumeşte pe mai mulţi profesori şi directori de liceu.

Contează nu atît studiile, cît experienţa de muncă, suţin majoritatea profesorilor contactaţi de NOI.md.

„Despre această schimbare s-a discutat şi mai înainte. Atunci profesorii din instituţia noastră de învăţămînt s-au revoltat. Noi, o dată la cinci ani, sîntem atestați. Acum ne întrebăm: la ce bun ne mai ridicăm în grad, dacă pînă la urmă profesorii cu experienţă nu vor avea posibilitatea să predea în clasele liceale? Dacă o să ne impună, firește vom face masteratul, vom fi nevoiţi. Profesorul care va avea masterat va preda la liceu, iar ceilalţi - la gimnaziu, ceea ce este o inegalitate între profesori”, a declarat Snejana Jangă, profesoară de istorie la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chişinău.

„În acest an am hotărît şi eu să fac masterul, pentru că ştiu că a intrat în vigoare această lege, dar, sincer, nu aş fi de acord cu schimbările date, pentru că mulţi profesori care au deja o experienţă de muncă foarte mare sînt acum nevoiţi să facă acest master doar ca să poată activa în continuare în licee”, a spus Galina Plămădeală, profesoară la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”.

La fel de indignaţi de noua prevedere din Codul educaţiei sînt şi directorii de liceu, potrivit cărora studiile de master reprezintă doar o formalitate, iar în cazul în care profesorii vor fi obligaţi să facă aceste studii, ei trebuie să le facă cu discernămînt.


„Tinerii care vin cu master se integrează foarte greu. Contează nu atît studiile, cît experienţa. Ceea ce se învaţă cu discernămînt stă la bază. Dacă profesorii vor fi obligaţi să facă aceste studii de master, să o facă, dar cu discernămînt, cu aplecare spre obiect, spre profesie, pentru că altfel învăţămîntul va dispărea”, a menţionat directoarea Liceului Teoretic din Grătieşti, Galina Oleinic.

Amintim că noile prevederi din Codul educaţiei îi vizează şi pe profesorii din universităţile din Moldova. Mai exact, din 1 septembrie 2019, se vor desface contractele individuale de muncă cu profesorii universitari care nu au titlu de doctor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?