X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Transnistria insistă pe „divorțul civilizat” cu Chișinăul

17 ian. 2018,, 10:40   Politică
12599 8

Transnistria sugerează Moldovei „un divorț civilizat”, după modelul Cehiei și Slovaciei

Anunțul a fost făcut de către reprezentanții delegației autoproclamatei RMN în cadrul ședinței Subcomitetului special al APCE pentru conflicte, susținute la Paris, relatează NOI.md.

În cadrul ședinței, așa-zisul spicher al Parlamentului transnistrean, Alexandr Șcerba, și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că comunitatea internațională nu recunoaște existență efectivă a RMN în calitate de stat european contemporan.

El a specificat că independența Transnistriei se bazează pe o serie de premise istorice și juridice. Președintele Sovietului Suprem a numit factorii care au dus la apariția și menținerea conflictului moldo-transnistrean, specificînd, în special, „renunțarea juridică a Moldovei la Transnistria în 1990, agresiunea militară în 1992, neglijarea de către Chișinău a realităților istorico-juridice, precum și tentativă de creare forțată a fantomei fostei RSSM”.

Spicherul a specificat că, pe parcursul mai multor ani, Transnistria a încercat să mențină posibilitățile pentru construcția relațiilor statale cu Chișinăul, însă, în opinia Tiraspolului, „anume Moldova, în mod regulat, a distrus mecanismele politice și juridice necesare, fapt dovedit de renunțarea la „memorandumul Kozak” în 2003, adoptarea în mod unilateral de către Parlamentul RM a Legii cu privire la statutul juridic special al Transnistriei și instituirea în 2006 a blocadei exportului transnistrean.


La rîndul său, ministrul de externe transnistrean a specificat că anume datorită unui sistem de stat pus la punct Transnistria susține un dialog echitabil pentru reglementarea conflictului și creează condiții pentru asigurarea drepturilor și intereselor cetățenilor săi. În opinia lui, experiența Cehiei și Slovaciei de după reglementarea relațiilor interstatale ale acestora confirmă că renunțarea la menținerea forțată a construcțiilor artificiale ar putea avea un impact semnificativ asupră cooperării reciproc avantajoase cu drepturi egale.

Vitali Ignatiev a vorbit despre situația curentă în procesul de negocieri, menționînd că, la finele anului 2017, în dialogul dintre părți a învins logică pragmatică de identificare a soluțiilor reciproc avantajoase, orientate spre îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În opinia lui, realizarea în practică a acordurilor stabilite în luna noiembrie datorită impulsului pozitiv din partea Transnistriei la capitolul inițiativei privind deschiderea podului peste Nistru creează premize pentru succesul negocierilor în cadrul președinției Italiei în OSCE.

Diplomatul a specificat necesitatea impulsionării cît mai urgente a dialogului pentru elaborarea mecanismului de participare a transportului auto transnistrean la circulația internațională în temenele stipulate în „Protocolul de la Viena”.

Vitali Ignatiev a menționat că astăzi este necesar să se acorde o atenție susținută problemelor ce ar putea în viitor zădărnici eforturile depuse pentru intensificarea dialogului. El a îndemnat APCE să acorde atenție problemei controlului moldo-ucrainean mixt la frontiera Transnistrieim care, după cum consideră Tiraspolul, ar putea avea un impact negativ asupra nivelului de viață a zeci de mii de oameni, precum și ar putea duce la escaladarea tensiunii și degenerarea conflictului într-o fază incontrolabilă.

Diplomatul a mai reiterat semnificația principială a elaborării cît mai rapide a unui mecanism de garanție care ar asigura un caracter previzibil și consecvent al negocierilor. În opinia lui, formularea acestui mecanism constituie o necesitate vitală pentru toți participanții la procesul de negocieri.

Vitalie Ignatiev a specificat deschiderea Transnistriei pentru stabilirea contactelor de sistem cu APCE, astfel ca interesul părții transnistrene pentru dezvoltarea cooperării comercial-economice, culturale și umanitare să aducă un folos palpabil în cadrul reglementării echitabile a relațiilor moldo-transnistrene, în beneficiul intereselor cetățenilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?