Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ostalep: Moldova nu are nevoie să se înarmeze și nici cu cine lupta

23 feb. 2018,, 14:55   Politică
5733 26

Republica Moldova ca stat neutru nu are nevoie să se înarmeze, pentru că nu are nici dușmani cu care să lupte și de care să se apere.

O astfel de opinie a fost exprimată de către fostul viceministru de externe al Republicii Moldova, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, într-un interviu pentru canalul televizat NTV-Moldova, relatează Noi.md.

În același timp, el a condamnat planurile ministrului Apărării, Eugen Sturza, de a cumpăra pentru Armata Națională arme letale, conform standardelor NATO. Potrivit analistului politic, autoritățile se pot înarma și de miliarde de lei, dar aceasta va fi o risipă de bani, pentru ca nu va avea cine lua armele în mîini. Ostalep consideră că, înainte de a vorbi despre reînarmare, conducerea Ministerului Apărării ar trebui să gîndească serios și să se întrebe cu cine are de luptat Moldova.

„La vest de noi, avem o bază militară americană, sistemul de apărare antirachetă, Alianța Atlanticului de Nord, noi nu vom lupta împotriva NATO, în mod obiectiv. Ucraina are problemele sale, conflictul său. Aceștia sînt partenerii noștri, prieteni și popor apropiat. Niciodată în viață nu vom lupta cu Ucraina. Iar în privința Rusiei voi tăcea. Acest lucru nu poate avea loc nici ipotetic, nici practic, din moment ce orice fel de luptă între Moldova și Rusia altceva decît zîmbet nu poate provoca”, a spus Valeriu Ostalep.

„Dacă vorbim despre unele conflicte locale legate de Transnistria, este sinucidere să se presupună că cel puțin o armă poate fi utilizată în dialogul cu Transnistria și că acest lucru poate avea un rezultat bun“, a spus analistul politic.


Comentînd disponibilitatea SUA de a oferi Moldovei un grant în valoare de 11 milioane de euro pentru reînarmarea armatei conform standardelor NATO, fostul viceministru de externe a subliniat că se pot cumpăra arme și de miliarde de euro, dar este puțin probabil că vor putea fi utilizate.

„Lumea de azi și afacerile militare contemporane nu au nimic de-a face cu cantitatea armelor. Afacerile militare astăzi se află într-un plan diferit. Putem cumpăra arme de un miliard. Dar nu dea Domnul vreodată, cu un adversar serios. Pe ele pur și simplu nimeni nu le va lua în mîini. Și înțelegem perfect acest lucru”, a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate.

Potrivit lui, dacă la cîrma Ministerului Apărării nu era Eugen Sturza, dar un specialist cu mai multă experiență în afacerile militare, nu ar exista polemici în această chestiune.

„Acest om nu se află la locul său. El nu înțelege nimic în chestiunile militare, nu este specialist. Mi-e rușine că el încearcă să joace rolul de inspector... Aceasta nu este o figură care poate articula în mod clar și distinct viitorul forțelor noastre armate, care are nevoie de o regîndire clară“, a spus Valeriu Ostalep.

El a subliniat că în Republica Moldova există mai multe agenții guvernamentale și departamente care au nevoie mai mult de finanțare decît Ministerul Apărării, iar banii ar putea fi direcționați spre ceva util: construirea de școli, spitale, grădinițe etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?