X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moțiunea împotriva lui Gaburici a fost respinsă

23 feb. 2018,, 15:33   Politică
3597 5

Deputații au examinat astăzi moțiunea simplă depusă de socialiști asupra activității ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, informează Noi.md.

Propunerea de demitere a ministrului nu a întrunit însă niciun vot. Înainte de procedura de vot, deputații socialiști au părăsit sala, fiind revoltați de faptul că argumentele lor nu au fost luate în calcul. Nici deputații PCRM și PLDM nu au fost prezenți în sală, în momentul votului.

Gaburici a fost acuzat în plen că denaturează datele cu privire la starea reală a economiei, cu privire la importuri, exporturi și investiții.

„Investițiile sînt în 2017 la un nivel de circa 100 de milioane de euro. În 2008, 2009 acest indicator era la nivelul de 800 de milioane, mai puțin opt ori. Povara fiscală este un element-cheie în asigurarea climatului investițional, numărul taxelor a crescut de la 20 pînă la 25. Dvs. vorbiți despre o eventuală creștere economică cu 3%, dar care este ponderea colectării fiscale?”, a întrebat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

Potrivit ministrului Gaburici, în primele nouă luni ale anului, investițiile au constituit 146,3 milioane de dolari, această creștere fiind generată de către participanții noi la capitalul întreprinderilor din Moldova, dar și reinvestirea profiturilor de către investitorii străini.


Răspunsul demnitarului nu l-a convins însă pe deputatul PSRM, care a reiterat că ponderea colectărilor fiscale a crescut cu 18%, asta în timp ce numărul agenților economici a scăzut cu 4000, ceea ce denotă starea deplorabilă de lucruri în sectorul economiei.

În cadrul audierilor, deputații s-au interesat și de problema prețului la gazele naturale. Drept răspuns, reprezentanții Ministerului Economiei au menționat că această chesiune ține de competența exclusivă a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Aleșii poporului s-au întrebat dacă nu cumva există o înțelegere de cartel privind prețul la gazele naturale.

„ANRE este un organ independent care stabilește tarifele, noi nu am dat nicio indicație ca să fie revizuite într-o direcția sau alta. Acum asistăm la o situație cînd s-au creat circumstanțe pozitive și regulatorul analizează această posibilitate de revizuire a tarifelor. ANRE trebuie lăsat să-și facă lucrul. Ministerul Economiei nu răspunde de activitatea acestei instituții”, a explicat Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei.

Pe de altă parte, reprezentanții majorității l-au încurajat pe Gaburici, asigurîndu-l de tot suportul politic necesar. „Avem toată încrederea în dl Gaburici și echipa sa. Sîntem siguri că va continua măsurile bune pentru dezvoltarea economiei naționale”, a declarat Andrian Candu de la tribuna centrală a Parlamentului.

Menționăm că moţiunile simple se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?