X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Michalko face apel către forțele politice din Moldova

16 feb. 2018,, 09:01   Politică
8890 1

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, face apel către forțele politice din Republica Moldova să se dezică de fenomenul presiunii asupra diferitor oameni la nivel local, regional, din motive politice sau din alte interese.

Apelul a fost făcut în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chișinău, transmite IPN.

„În opinia mea, este foarte important în acest an electoral să fie respectate standardele democrației, drepturile omului, libertățile și sînt sigur că poate să fie atins un nou nivel de cultură politică și să existe o competiție politică deschisă, cinstită, egală, fără aceste fenomene din trecut, legate cu dosare, presiuni mai ales în țara care este în proces complicat de tranziție, cu reforme și economice, și cu impact social și în care oamenii trebuie să simtă că trăiesc într-o societate justă”, a declarat Peter Michalko.

Șeful Delegației UE la Chișinău a menționat că este îngrijorat în legătură cu informațiile care parvin din regiunile Moldovei referitor la faptul că oamenii sînt supuși presiunilor în ceea ce privește afilierea politică sau activitatea primarilor și consilierilor locali. Potrivit lui, uneori aceste informații spun că oamenii sînt în riscul de a pierde locul de muncă. „Sunt folosite structurile locale ale serviciilor de ordine, procuraturii, este implicată și justiția, li se deschid dosare penale sau alte forme de presiuni”, a mai adăugat Peter Michalko.

Ambasadorul susține că parte a condițiilor pentru acordarea susținerii financiare de către UE este respectul pentru drepturile omului, pentru libertățile fundamentale și mass-media libere. „Este important în acest an să continue procesul de reforme, să meargă țara înainte, să aibă progrese, să se aducă standarde mai bune pentru oameni și Republica Moldova să continue relațiile ei bune și cu UE”, notat oficialul.

În opinia diplomatului european, în Republica Moldova trebuie să existe un sistem credibil de justiție și pentru aceasta trebuie să existe voință politică foarte puternică, trebuie să existe democrație. Partenerii internaționali oferă asistență și sprijin pentru schimbările care trebuie făcute. „Oferim și asistență în domeniul justiției, reformelor, organelor de drept. Aceste reforme trebuie să fie făcute, dar este important că trebuie să existe la nivel politic această voință, prioritatea pentru a face reforme”, a specificat Peter Michalko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?