Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Leancă explică de ce a fost necesară funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană

11 ian. 2018,, 12:50   Politică
5142 12

Separarea funcțiilor de ministru al Afacerilor Externe de cea al Integrare Europeană a fost un lucru necesar, afirmă liderul PPEM, Iurie Leancă, citat de Noi.md.

Desemnat recent în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă afirmă că Republica Moldova a urmat exemplul Georgiei și Ucrainei, hotărînd să instituie o instituție aparte responsabilă de implementarea Acordului de asociere cu UE.

”S-a decis separarea acestor două funcții de vicepremier și ministru de Externe și Integrare Europeană. Nu este un model absolut nou - în Ucraina și în Georgia, alte două țări din Parteneriatul Estic, care au aceleași abordări și aceleași obiective, această formulă e operată de mult timp. Motivul pentru care s-a mers în cazul nostru a fost să facem așa încît să fie o instituție cu competențe și abilități și care s-ar axa doar pe această dimensiune – implementarea Acordului de asociere, ceea ce înseamnă reforme, monitorizarea acestor reforme acasă și comunicarea mai intensă, mai activă cu partenerii noștri europeni, fiindcă în ultimii doi ani au fost anumite carențe la această comunicare în afară și la anumite acțiuni de implementare a Acordului de Asociere”, a explicat Leancă într-un interviu pentru Europa Liberă.

Fostul premier este de părere că mersul reformelor va fi încetinit în anul curent, care este unul electoral, însă acesta nu este un motiv de descurajare. Reformele trebuie continuate, iar misiunea Guvernului este de a la credibiliza, susține noul vicepremier.

„Din păcate, dezavantajul situației din Republica Moldova e că în 2015-2016 cînd trebuia să se facă toate reformele mai dureroase, iar în 2017 și în mod special 2018 să se acumuleze roadele acestor reforme, în Moldova s-au inversat lucrurile și reformele de bază au început în 2016, au continuat în 2017 și sîntem nevoiți, bineînțeles, să le continuăm și în 2018”, a explicat el.


Leancă a vorbit și despre prioritățile mandatului său de vicepremier. „Acum e important să fim siguri că sîntem înțeleși și susținuți de partenerii noștri occidentali. Iată asta va fi una din prioritățile din activitatea mea”, a punctat intervievatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?