X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Dodon: Din 2019 vor exista șanse reale de soluționare a conflictului transnistrean

22 ian. 2018,, 10:40   Politică
3090 2

Reglementarea politică a conflictului transnistrean va fi posibilă începînd cu 2019, cînd în fruntea țării se va afla un guvern pro-Moldova, a declarat șeful statului, Igor Dodon, într-un interviu pentru postul rusesc NTV, notează NOI.md.

„Cu toții trebuie să înțelegem că unica soluție este unificarea țării, cu respectarea statutului de neutralitate. Moldova unificată care se orientează spre un parteneriat strategic cu Federația Rusă - doar asta poate fi salvarea și pentru Moldova, și pentru Transnistria. Sper că oamenii vor înțelege. Dacă vor înțelege și elitele politice din regiunea transnistreană, care acum se pronunță doar pentru independență, reglementarea politică va fi posibilă”, a declarat demnitarul.

În opinia lui Dodon, soluționarea diferendului transnistrean pe cale amiabilă poate fi acea istorie de succes dintre Rusia și Occident.

„Anul 2019 va deschide multe posibilități. Faptul că vom avea putere promoldovenească ne va de posibilitatea să avansăm. Cred că soluționarea diferendului poate fi acea istorie de succes dintre Rusia și Occident. Rusia și Occidentul au nevoie de o istorie de succes în problema transnistreană. Cred că acest lucru va fi posibil începînd cu anul 2019”, a adăugat el.

Igor Dodon a mai remarcat că respingerea „planului Kozak” în 2003 de către puterea de la Chișinău a fost o greșeală, care s-a răsfrînt negativ asupra țării în anii următori.


„Dacă ne foloseam de planul Kozak la începutul anului 2003, am fi putut soluționa această problemă, dar guvernarea de atunci a fost lașă și, probabil, sub presiunea Vestului, a făcut un pas înapoi. Aceasta a fost o greșeală. Dacă noi am fi soluționat atunci problema, astăzi aveam o țară unitară și toate celelalte probleme dispăreau, inclusiv amenințarea românească”, a explicat demnitarul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?