X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Cum vrea PD să încurajeze participarea femeilor la alegeri

13 feb. 2018,, 13:20   Politică
4225 2

Un proiect de lege cu privire la instituirea unui mecanism de implicare a femeilor în politică a fost înregistrat la Parlament de PD, informează Noi.md.

Inițiativa prevede mai multe facilități pentru femeile care doresc să candideze la alegerile parlamentare din acest an. Astfel, pentru a se înscrie în cursa electorală, în circumscripțiile uninominale, femeile vor trebui să colecteze de două ori mai puține semnături decît prevede legislația. Unul dintre autorii proiectului, deputatul democrat Sergiu Sîrbu, a calificat această măsură drept o discriminare pozitivă în raport cu femeile. Totodată, s-a propus un mecanism de susținere financiară a partidelor care promovează în listele electorale femei.

„Partidele care vor promova cel puțin 40% candidate femei în circumscripții uninominale vor primi un supliment bugetar de la stat, de cel puțin 10 la sută din întreaga sumă alocată pentru partide. De asemenea, pentru fiecare doamnă aleasă în circumscripție uninominală, partidul care a înaintat-o va primi un supliment financiar în baza unui coeficient aplicat de CEC”, a remarcat Sîrbu.

Potrivit autorilor inițiativei, necesitatea consolidării măsurilor de susținere a femeilor în politică rezultă din recomandările făcute Republicii Moldova de către Comisia de la Veneția și partenerii de dezvoltare.

Conform legii în vigoare, cel puţin 40 la sută dintre candidaţi înscriși în listele electorale trebuie să fie femei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?