X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Disputa dintre Curtea Constituțională și Sandu continuă

15 dec. 2016,, 17:08   Politică
8805 10
Foto: radiochisinau.md

Curtea Constituțională califică drept nefondate atacurile la adresa sa din partea concurentului electoral Maia Sandu, se arată într-o notă informativă emisă de instituție și citată de NOI.md.


Reacția vine după ce Maia Sandu s-a arătat nemulțumită de decizia CCM cu privire la validarea alegerilor. Sandu a reiterat astăzi faptul că instanța nu a luat în calcul probele prezentate de echipa sa privind neregulile din timpul alegerilor și că și-a declinat competențele.

„Curtea Constituţională regretă limbajul agresiv şi acuzaţiile nefondate proliferate de ex-concurenta electorală, dna Maia Sandu, la adresa Curţii, similare ca şi conţinut şi tonalitate cu limbajul oponenţilor acesteia în toiul campaniei electorale. Curtea îşi exprimă regretul şi profunda dezamăgire în legătură cu atacurile nefondate la adresa sa, considerînd că este de obligaţia morală a concurentului electoral care a pierdut într-o competiţie să îşi asume matur rezultatul şi responsabilitatea pentru acest rezultat, în loc să caute pe seama cui să-şi plaseze eşecul”, se arată în declarația instanței.

În ceea ce privește cererea depusă de Maia Sandu cu privire la anularea rezultatelor alegerilor, membrii CCM au remarcat că documentul a fost depus tardiv şi neregulamentar, de un reprezentant fără mandat legal.

CCM mai amintește că, potrivit legii, Curtea nu poate administra și dezbate probe, audia martori, întrucît nu operează cu circumstanțe de fapt, ci de drept.

„Folosim acest prilej pentru a aduce la cunoștința ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu, că nicio curte constituţională din lume, la adoptarea deciziilor sale, nu operează cu supoziții, estimări, calcule probabilistice, ci cu constatări certe. Or, în speța dată Curtea a avut la dispoziţie doar trei cifre certe: (1) diferența de 67.488 de voturi, valabil exprimate, dintre cei doi candidați; (2) 4031 de voturi neexprimate de cetățenii din afara tarii; (3) 16.728 de voturi exprimate de cetățenii cu domiciliul în stînga Nistrului.

Totodată, Curtea a atras atenţia opiniei publice că CCM este singura autoritate care a recunoscut existenţa unor încălcări în cadrul scrutinului. Curtea a decis să oblige autorităţile să elimine aceste deficienţe, emiţînd, în premieră, şase adrese Parlamentului Republicii Moldova, care sînt obligatorii şi urmează a fi executate în termen de trei luni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?