X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Menţinerea troleibuzelor nocturne va goli buzunarele chişinăuienilor

7 dec. 2016,, 14:15   Capitala
57596 3
Сохранение ночных троллейбусов ударит по карману кишинёвцев
Foto: diez.md

Pentru menţinerea rutelor nocturne de troleibuz, se propune majorarea biletului de călătorie pînă la 4 lei.


Taxa majorată va fi în vigoare numai după 22:00, cînd troleibuzele trec la regim nocturn de circulaţie. Această iniţiativă a fost propusă astăzi, 7 decembrie, de către Adrian Pleşca, preşedintele Organizaţiei Obşteşti „Oraşul Meu”, notează NOI.md.

În cadrul audierilor publice axate pe problemele transportului public pe timp de noapte, reprezentanţii Organizaţiei „Oraşul Meu” au calificat majorarea preţurilor la biletele de călătorie drept o condiţie necesară pentru funcţionarea troleibuzelor după 22:00. Potrivit spuselor lui Adrian Pleşca, organizaţia a efectuat sondaje sociologice, care au demonstrat că majoritatea orăşenilor sînt gata să plătească biletul majorat de călătorie pentru funcţionarea stabilă a transportului public în orele nocturne. Doar că trebuie analizat cît de palpabilă va fi pentru pasageri această majorare.

„Potrivit datelor noastre, circa 52% sînt dispuşi să plătească pentru călătoria nocturnă trei lei, încă 42% - patru lei. Pentru aceşti bani oamenii se aşteaptă ca troleibuzele să circule cu intervalul exact de 20 de minute şi ca această practică să fie instituită şi la alte rute. Spre exemplu, ruta nr.8, care circulă între sectoarele Botanica şi Sculeni, ar fi mai solicitată în orele nocturne. Decizia definitivă aparţine consilierilor municipali”, a declarat preşedintele Organizaţiei “Oraşul Meu”.

Consilierii din Partidul Socialiştilor (PSRM) deja au avizat negativ această iniţiativă. Alesul local Vitalie Mucan a menţionat că despre creşterea preţurilor la biletele pentru transportul public nici nu poate fi vorba pînă nu vor fi majorate salariile şi pensiile pînă la un nivel decent. Colegii lui au expus acelaşi punct de vedere, dînd de înţeles că bugetul municipal dispune de resurse pentru menţinerea actualului cost al biletului în cazul în care ele vor fi utilizate în scopurile indicate.

Precizăm că experimentul evaluării rentabilităţii rutelor care circulă în orele nocturne a demarat la 5 iulie. Pînă la ora două de noapte au început să circule troleibuzele de pe rutele nr.22 şi 24. Şeful Regiei Transport Electric (RTEC) Gheorghe Morgoci inițial a anunţat despre solicitarea transportului nocturn şi şi-a exprimat speranţa că experimentul va fi implementat cu succes în regim permanent.

La finele lunii noiembrie, directorul tehnic al RTEC, Ghenadie Zadeseneţ, prezentînd un raport în cadrul şedinţei Consiliului municipal Chişinău, a comunicat despre necesitatea reducerii orarului de funcţionare a transportului nocturn în legătură cu lipsa sezonieră de rentabilitate. Începînd cu 1 decembrie, troleibuzele de pe rutele nr.22 şi 24 circulă pînă la 0:30, reducîndu-şi programul cu o oră şi jumătate. Potrivit RTEC, aceste modificări vor fi în vigoare pînă la primăvară.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?