Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În ultimii trei ani, peste 200 de judecători au plecat din sistemul judecătoresc

7 dec. 2016,, 12:08   Societate
2712 8
Член ВСМ: За последние три года не менее 200 судей ушли из системы
Foto: diez.md

În ultimii trei ani, peste 200 de judecători au plecat din sistemul judecătoresc al Moldovei "de bună voie şi de nevoie", susţine membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Teodor Cîrnaţ.


El a spus că odată cu numirea sa la CSM, a promovat principiul "egalităţii tuturor în faţa legii, indiferent de funcţia pe care o ocupă", precum şi s-a pronunţat pentru înnoirea a cel puţin 50% din corpul judecătoresc.

"Putem spune că aproape că am atins sarcina propusă: plecarea din sistem a jumătate din judecătorii care fie sunt bănuiţi de fapte de corupţie, fie au pronunţat hotărâri evident inechitabile", a spus Cîrnaţ.

El a explicat de ce în ultimele luni a crescut tendinţa de a depune la CSM cerere de demisie din proprie iniţiativă.

"Reieşind din noua lege cu privire la judecători, judecătorul nu poate primi în acelaşi timp salariu şi pensie. Ei sunt nevoiţi să aleagă. Dacă magistratul iese la pensie acum, atunci judecătorul de la Curtea Supremă de Justiţie poate spera la o pensie de 18 mii lei, judecătorul de la Curtea de Apel ar putea primi o pensie de 12-24 mii lei, iar judecătorul de la instanţa primară va avea o pensie de 8-9 mii lei. Dacă judecătorul nu iese acum la pensie, peste trei ani mărimea pensiei va fi cu mult mai mică, se va micşora în medie cu 5 mii lei. Şi magistraţii preferă să plece", a explicat juristul.

În opinia sa, un alt moment important al plecării magistraţilor este presiunea CSM asupra celor suspectaţi de corupţie.

"Pe parcursul a trei ani, la solicitarea procurorului general, au fost lipsiţi de imunitate cel puţin 40 de magistraţi. Sistemul începe treptat să se cureţe. De exemplu, doar 10% din cei 420 de judecători au ieşit la pensie după limita de vârstă. Majoritatea preferă să nu rişte, pentru că înţeleg că a început o luptă serioasă cu corupţia. Mai sunt încă doi-trei judecători, care, conform datelor pe care le deţin "s-au reţinut" cam mult în sistem, dar eu sper că vom scăpa şi de ei în curând", a menţionat Cîrnaţ.

Întrebat despre câţi judecători au fost privaţi de libertate pentru hotărâri ilegale, el a spus că ştie doar cazul judecătorului Curţii de Apel Bender, Nicolae Nogai.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?