X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Pe piața medicamentelor va apărea un concurent – S.A. „Moldfarm”

7 dec. 2016,, 09:45   Business
4153 1
Pe piața medicamentelor va apărea un concurrent – statul va crea S.A. “Moldfarm»
Foto: aif.md

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 7 decembrie curent 15 chestiuni, inclusiv referitoare la remanieri de cadre, informează NOI.md.


Ministerul Sănătății va propune un proiect de hotărîre cu privire la crearea societății pe acțiuni «Moldfarm», cu cota integrală a statului în fondul social. Agenția Proprietății Publice va exercita funcția de deținător al acțiunilor societății nou fondate, iar Ministerului Sănătății i se va cesiona dreptul de acționar.
Se prevede că societatea respectivă va avea funcția de achiziționare, import, prestare, depozitare, comercializare a medicamentelor, produselor parafarmaceutice și dispozitivelor medicale, a remedierilor narcotice și psihotrope, articolelor de parfumerie și cosmetice, articolelor de tehnică și optică medicală, în cadrul depozitului farmaceutic și farmaciei industriale. Se preconizează că Ministerul Finanțelor va transfera 20 de mii de lei pentru fondarea capitalului social al societății.

În nota explicativă se afirmă că această acțiune este un rezultat al crizei privind furnizarea medicamentelor, va favoriza pe viitor aprovizionarea cu medicamente mai corectă a sistemului de sănătate și că societatea respectivă va fi o pîrghie reală de asigurare a concurenței loiale în aprovizionarea cu medicamente, prin excluderea intermediarilor și procurarea medicamentelor la prețul producătorilor.

Ministerul Muncii va propune proiectul legii privind prestațiile sociale pentru copii. Proiectul respectiv stabilește prestațiile sociale pentru copii în scopul asigurării unui sprijin minim din partea statului la nașterea copilului, pentru îngrijire, pentru copiii adoptați, rămași fără ocrotirea părinților, inclusiv în vederea continuării studiilor. Se prevede că legea va intra în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2017. Se presupune că costul total al proiectului va fi de cca 100 mil. lei anual.

Ministerul Economiei va prezenta completări la Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi. Se va propune completarea legii respective, dar și a altor legi cu un compartiment nou – Antreprenoriatul social și întreprinderea socială, prin care se propune reglementarea activității desfășurate de organizațiile necomerciale și întreprinderile sociale.

Ministerul Economiei va mai propune modificarea Regulamentului cu privire la privatizarea încăperilor nelocuibile date în locaţiune. În prezent locatarii care deţin în locaţiune încăperi nelocuibile proprietate publică cel puţin 6 luni şi doresc să le cumpere pentru aceasta depun cereri la Agenţia Proprietăţii Publice sau la autorităţile publice locale/UTA Găgăuzia, Se propune substituirea termenului de 6 luni cu o lună.

Ministerul Finanțelor va propune spre adoptare Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2017-2019)”. Se menționează că actualitatea Programului este determinată de situaţia politică şi economică din ţară şi de constrîngerile determinate de piaţa financiară locală, dar şi de ratingul valorilor mobiliare de stat care a fost revizuit de Moody’s în 2016, astfel fiind atribuită categoria B3 cu perspectivă negativă.

Programul stabileşte parametri anuali de risc ținnd cont de structura istorică şi curentă a portofoliului datoriei de stat. În funcţie de evoluţia acestora, structura portofoliului datoriei de stat urmează a fi ajustată cu ajutorul instrumentelor relevante.

Se prevede că structura pe creditori a intrărilor de surse de finanţare externă prognozate relevă cei mai importanţi creditori pentru perioada 2017-2019, după cum urmează: Grupul Băncii Mondiale – 25,0% , Banca Europeană de Investiţii – 19,7%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 19,6%, Comisia Europeană – 10,3%, Fondul Monetar Internaţional – 7,5%, Guvernul Poloniei – 6,7%, Guvernul României – 6,1%, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei – 4,5% și Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă – 0,7%.

Ministerul Afacerilor Interne va propune completări la Nomenclatorul mijloacelor speciale, al tipurilor de arme de foc şi al muniţiilor aferente, precum şi a regulilor de aplicare a acestora. Se menționează că în rezultatul situației create în țară (?) și al ultimelor evenimente (?), a apărut necesitatea de a completa nomenclatorul existent pentru polițiști cu costume și veste antiglonț și antitraumă, cu scuturi antiglonț și antilovitură, cu cartușe și grenade lacrimogene. Iar în afară de cîini de serviciu, suplimentar și cu cai de serviciu.

MAI afirmă că aceste măsuri suplimentare nu necesită și finanțe suplimentare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?