X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Curtea a avizat pozitiv unele modificări ale Constituției

6 dec. 2016,, 17:14   Politică
5919 6

Foto: noi.md

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției, în partea ce se referă competența și structura Curții Constituționale a fost avizat pozitiv de instituție, comunică NOI.md.


Inițiativa legislativă propune ca numărul judecătorilor constituționali să fie mărit de la 6 la 7, ultimul fiind numit de președintele Republicii Moldova. Cu referire la durata mandatului judecătorilor constituţionali, se propune ca acesta să constituie 9 ani, fără posibilitatea de a-l reînnoi. Totodată, proiectul mai prevede că mandatul judecătorilor CCM (numiți pentru un mandat de 6 ani) aflați în exercițiul funcției la data intrării în vigoare a legii să fie prelungit cu trei ani.

În avizul său, Curtea a menționat că, potrivit bunelor practici, numărul judecătorilor constituționali urmează a fi unul impar, în vederea excluderii blocajelor în procesul decizional. De asemenea, în partea ce ţine de stabilirea duratei mandatului pe o perioadă de 9 ani, Curtea a reținut că această modificare constituțională are drept obiectiv garantarea independenței judecătorului constituțional în exercitarea mandatului.

„Judecătorii trebuie să beneficieze de libertate neîngrădită pentru a soluţiona cauzele imparţial, potrivit convingerilor lor şi propriului mod de interpretare a faptelor şi în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, susțin reprezentanții Curții.

Proiectul de lege constituţională poate fi adoptat după cel puţin șase luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?