Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Experți, despre inițiativa care limitează atribuțiile președintelui

6 dec. 2016,, 16:14   Politică
5854 8

Foto: tribuna.md

Intenția guvernării de a reduce atribuțiile președintelui, în condițiile în care scrutinul a fost cîștigat de un politician de opoziție, era absolut previzibilă, consideră unii analiști politici, intervievați de NOI.md.


Proiectul de lege elaborat recent și înaintat spre examinare Parlamentului prevede trecerea Serviciului Pază de Stat și a SIS-ului din subordinea Președinției în cea a Parlamentului. Dacă pînă la ora actuală șeful SIS-ului era numit de președinte, acum se propune ca această prerogativă să revină Parlamentului.

„În momentul în care ajungea președinte cineva de-al casei sută la sută, eventual Marian Lupu, cu siguranță atribuțiile președintelui îi erau păstrate și chiar puteau fi lărgite, avînd în vedere că are votul popular și o legitimitate mult mai mare decît orice partid. În condițiile în care a fost ales oricine altcineva, era previzibil că i se vor reduce din atribuții. Oricît s-a speculat că Dodon ar fi proiectul guvernării, probabil încredere nu există sută la sută și, din considerentul ăsta, atribuțiile o să-i fie reduse”, a relatat analistul politic Victor Ciobanu.

În opinia lui, în situația creată, președintele ales, Igor Dodon, are două opțiuni: fie cooperează, fie opune rezistență, cu riscul ca partidul său să fie fărîmițat, cum s-a întîmplat și în cazul altor formațiuni.

Analistul politic Ion Tăbîrță este de părere că prin această inițiativă puterea vrea să se asigure că șeful statului va avea mai puține pîrghii de intervenție în situațiile de conflict. Cu toate acestea, politologul nu exclude că există totuși o sincronizare a acțiunilor guvernării cu cele ale socialiștilor.

„Puterea încearcă cumva să se asigure că președintele va avea mai puține pîrghii pentru a fi unul conflictual. Totodată, în condițiile cînd numirea procurorului general este făcută de șeful statului, probabil se încearcă a echilibra astfel situația. În campania electorală, între socialiști și guvernare a fost mai degrabă o anumită conlucrare situațională. Aceste modificări legislative par să scadă din atribuțiile șefului statului, dar urmează să vedem cum vor evolua lucrurile”, a precizat Ion Tăbîrță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?