Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

BC a Rusiei: atac cibernetic. Hackerii au furat 2 miliarde

3 dec. 2016,, 20:00   Externe
2922 0

BC a Rusiei, ținta unui atac cibernetic. Hackerii au furat 2 miliarde
Foto: libertatea.ro

Banca Centrală a Rusiei a fost ținta unui atac cibernetic de proporții.


Hackerii au reușit să sustragă două miliarde ruble, echivalentul a 31 de milioane de dolari, din conturi ale băncilor. Intenția hackerilor era să fure 5 miliarde de ruble, însă experți în securitate cibernetică din cadrul Băncii Centrale a Rusiei au reușit să-i blocheze și să redirecționeze foncurile sustrase.

„Din fericire, am putut recupera o parte din bani”, a declarat, pentru CNN, Artiom Sychev, reprezentant al băncii. Hackerii au avut ca țintă și bănci private și au furat bani de la clienți, mai susține sursa citată. Autoritățile ruse nu au precizat cînd a avut loc atacul cibernetic și nici nu au oferit detalii despre metodele folosite de hackeri.

Cu toate acestea, infracțiunea pare să aibă similitudini cu alte atacuri cibernetice comise în ultima vreme asupra sistemelor din Ecuador sau Filipine, notează CNN.

Experți din cadrul firmei de securitate cibernetică Symantec sînt de părere că la originea atacurilor ar fi o grupare extrem de sofisticată ce ar avea legături cu Coreea de Nord. Specialiștii au numit-o „Lazarus”. Nu este clar însă cine este în spatele acestui atac cibernetic asupra Băncii Centrale a Rusia.

Rusia se teme de atacuri cibernetice

Informația privind acest incident apare în timp ce FSB a avertizat că sînt informaţii credibile privind pregătirea unei campanii de denigrare a marilor bănci ruse. Mai precis, Moscova se teme de atacuri cibernetice puse la cale de agenții străine pentru a-i destabiliza sistemul bancar.

Ofensiva cibernetică prevede trimiterea masivă de SMS-uri și publicarea de mesaje în rețelele sociale despre o criză a sistemului financiar și de credit şi despre falimente și revocarea licențelor mai multor instituţii financiare importante din Rusia.

Cei de la FSB ştiu şi cine se află în spatele acestei campanii împotriva băncilor ruse – o companie din Ucraina, dar cu serverele și centrele de comandă pentru lansarea de atacuri cibernetice pe teritoriul Olandei.

Moscova este adesea acuzată că se află în spatele multor atacuri cibernetice care vizează statele occidentale, iar acum reclamă astfel de practici la rîndul ei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?