Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Stataliștii au adresat autorităților o rezoluție

30 noi. 2016,, 18:15   Societate
6144 15
Государственники направили властям резолюцию
Foto: wikimedia.org
Reprezentanții unui șir de organizații non-guvernamentale (ONG) au adresat Președintelui, Parlamentului și Guvernului o rezoluție, în care îndeamnă la restabilirea studierii istoriei Moldovei în școli.

Rezoluția a fost semnată astăzi, 30 septembrie , de către membrii Societăţii Istorico-Geografice Moldoveneşti (SIGM), Asociației istoricilor și politologilor „Pro-Moldova”, Mișcării de tineret „Voievod”, Clubului de experți „Strategia Moldovei” și altor ONG-uri în cadrul celei de-a II-a reuniuni a SIGM, relatează NOI.md.

În rezoluția adresată Președintelui nou ales, Igor Dodon, spicherului Parlamentului, Andrian Candu și Prim-ministrului, Pavel Filip, se vorbește despre necesitatea reintroducerii obiectului „Istoria Moldovei” în curriculumul școlar. „Cursul de istorie multiseculară a statului nostru, al căruia formare și dezvoltare este reflectată în numeroase documente (cronici, letopisețe, hărți, monumente etc.), pornind cu secolul al XIV-lea, constituie baza fundamentală pentru formarea gîndirii statale în rîndul cetățenilor, a identității lor naționale și civice”, scrie în document.

„Reprezentanții SIGM, ai Asociației istoricilor și politologilor „Pro-Moldova”, ai Mișcării de tineret „Voievod”, Clubului de experți „Strategia Moldovei”, alte persoane care s-au alăturat organizației și cetățenii solicită Președintelui nou ales, Parlamentului și Guvernului să restabilească studierea disciplinei „Istoria Moldovei” în instituțiile de învățămînt din republică. Ținînd cont de rezultatele alegerilor prezidențiale, se poate spune că voința majorității populației Republicii Moldova demonstrează dezacordul fundamental al cetățenilor cu politica educațională antimoldovenească promovată pînă în prezent”, reiese din textul rezoluției.

Menționăm că în cadrul celei de-a II-a reuniunii a SIGM istoricii, publiciștii și demnitarii publici, precum Vasile Stati, Victor Stepaniuc, Nicolae Pascaru, Emil Ciobu, Piotr Șornicov, Evgheni Pascari, Dumitru Roibu, Fiodor Chișiac și alții au apelat la autorități, îndemnîndu-le să respecte istoria multiseculară a Moldovei, care se bazează pe principiul de statalitate, independență, suveranitate și respect pentru minoritățile naționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?