Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Stati: Nu vom acționa pe placul lichidatorilor Moldovei

30 noi. 2016,, 13:30   Societate
3088 15
Стати: Не будем действовать в угоду ликвидаторам Молдовы
Foto: trm.md

Numeroasele studii și lucrări științifice dovedesc independența istoriei Moldovei.


Publicul are dreptul să se familiarizeze cu cronicile și documentele autentice care dovedesc suveranitatea istoriei Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, 30 noiembrie, în cadrul celei de-a II-a ședințe a Societății istorico-geografice a Moldovei (SIGM), de către istoricul și scriitorul Vasile Stati, relatează NOI.md.

Cercetătorul a remarcat formarea Principatului Moldovei în secolul al XVI-lea, după care independența statului nu a mai fost pusă la îndoială. „Moldovenii sînt o națiune suverană, cu propria istorie, care de-a lungul secolelor a pledat pentru independență, inclusiv față de România. Asupra acestui lucru au insistat mulți istorici și politicieni autohtoni, care au lăsat amprentă în chestiunea privind apărarea neclintirii statalității moldovenești. În primul rînd, valoarea independenței ne-a insuflat-o chiar domnitorul Ștefan al III-lea cel Mare, pe timpurile căruia turbulențe geopolitice din regiune nu au afectat independența noastră”, a spus Vasile Stati.

Potrivit istoricului, adepții lui Ștefan al III-lea cel Mare au format o bază documentară care arată mai convingătoare, decît cea propusă de unioniști. „Dimitrie Cantemir, Mihail Kogălniceanu, Grigore Ureche și mulți alții ne-au dovedit că nu ar trebui să fie nici o îndoială în ceea ce privește statornicia statalității moldovenești. Unioniștii, la rîndul său, au doar o dogmă dubioasă, bazată pe sloganuri populiste. Abordarea istorică a acestei chestiuni este una slabă, lucru recunoscut de către oamenii de știință din alte țări europene. Lichidatori statalității moldovenești conștientizează că contingentul lor este foarte limitat și că majoritatea moldovenilor nu vor acționa pe placul lor”, s-a arătat convins omul de știință.

El a adăugat că, în aceste condiții, este extrem de important de a sprijini oamenii de știință, cercetătorii și jurnaliștii în chestiunea informării publicului cu privire la dovezile documentare ale istoriei bogate a statalității moldovenești. Potrivit lui, culegerea „Istoria Moldovei”, în trei volume, lansată în august, a întrunit lucrările științifice ale lui Serghei Nazarov, Piotr Șornikov, Emil Ciobu, Boris Șapovalov, și multe alte persoane, ale cărora concluzii nu pot fi puse la îndoială.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?