X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova şi Rusia au semnat protocolul privind priorităţile în cooperarea celor două ţări

30 noi. 2016,, 08:30   Politică
2462 1

Foto: nvdaily.ru

Moldova şi Rusia au semnat un Protocol ce cuprinde priorităţile Chişinăului şi Moscovei în cooperarea dintre cele două ţări în anul 2017.


Potrivit agenţiei, documentul a fost semnat la Moscova, în cadrul şedinţei Comisiei moldo-ruse de cooperare economică.

Protocolul a fost semnat de vicepremierul, ministrul Economiei RM, Octavian Calmîc, şi de vicepremierul, reprezentantul Preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitrii Rogozin.

Documentul include acţiuni prioritare de cooperare bilaterală în domeniul comerţului, mediului de afaceri, în sectorul energetic, transporturi, agricultură, industrie, migraţie şi sfera umanitară, precum şi colaborarea regională, avînd în vedere că peste 400 mii de cetăţeni ai Moldovei muncesc în Federaţia Rusă.

În cadrul şedinţei, partea moldovenească a pledat pentru eliminarea taxelor vamale impuse de Federaţia Rusă la 19 categorii de mărfuri şi măsurilor netarifare aplicate la exportul de produse agroalimentare, inclusiv pentru băuturile alcoolice.

În comunicatul Ministerului Economiei se menţionează că tema a fost abordată în luna noiembrie curent şi de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, în adresarea sa către Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Potrivit comunicatului, acest subiect "la moment se examinează, iar o decizie finală urmează a fi adoptată la întrevederea şefilor de state".

Între timp, unele surse mass-media din Moldova au comunicat că la şedinţa de la Moscova "Rusia a declarat că este dispusă să anuleze toate restricţiile fitosanitare pentru exportul producţiei din Moldova". Jurnaliştii îl citează pe Octavian Calmîc, care a spus că "părţile au elaborat un plan pentru de ridicare a barierelor comerciale", iar "restricţiile ar putea fi eliminate în primul trimestru al anului viitor".

Referindu-se la colaborarea în sectorul energetic, s-a convenit că părţile vor crea toate condiţiile necesare şi vor contribui la semnarea contractelor pe termen mediu între "Moldovagaz" şi "Gazprom" privind livrarea gazelor naturale şi tranzitarea acestora pe teritoriul Republicii Moldova pînă la finele anului curent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?