X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Belgia si Olanda își retrasează granițele

30 noi. 2016,, 05:00   Externe
2800 0

Foto: protv.ro

Provincia belgiană Liege face luni un schimb de teritorii cu Olanda, frontiera belgiano-olandeză urmînd a fi retrasată printr-un tratat care va fi semnat de regele Philippe al Belgiei și regele Willem Alexander al Olandei.


Teritoriile în cauză se află pe malul fluviului Meuse (Maas în olandeză), în dreptul localităților Visé (Belgia) și Eijsden (Olanda), și sînt zone naturale nelocuite.

Tratatul semnat luni este o consecință a acțiunilor întreprinse la începutul anilor '60 pe malul fluviului Meuse, în zona unde acesta reprezintă frontiera naturală dintre Belgia și Olanda.

"A fost necesară o rectificare a cursului fluviului Meuse și 13 hectare de terenuri belgiene au fost alipite geografic la Olanda, fără a avea un alt acces decît trecînd pe la vecinii noștri. Acest lucru a ridicat probleme referitoare la regulile poliției'', explică Charles Havard, reprezentant al primăriei comunei belgiene Visé.

"Este vorba despre o măsură pur practică, nu există nici măcar o locuință, nu pierdem locuitori. Sînt doar zone naturale, pe care le cedăm pentru ca poliția să poată avea un acces mai facil'', adaugă el.

In schimb, Belgia recuperează un mic teritoriu cu o suprafață de 3 hectare.

Semnarea tratatului va avea loc în capitala olandeză, iar modificarea frontierei va deveni efectivă începînd cu data de 1 ianuarie a anului care urmează ratificării documentului de către cele două parlamente naționale (cu siguranță nu înainte de 1 ianuarie 2018).

Frontiera actuală a fost stabilită în 1843 de-a lungul fluviului Meuse, urmînd punctele cele mai adînci ale cursului acestuia între localitățile Visé și Eijsden.

În 1961, s-a decis începerea unor lucrări pentru facilitarea navigației, terenuri belgiene regăsindu-se astfel pe partea olandeză și viceversa, fără posibilitate de acces pe cale terestră. Operațiunea s-a desfășurat în cadrul unor lucrări de anvergură în perioada 1962 - 1980 și a vizat îmbunătățirea joncțiunii canalelor Albert și Juliana.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?