Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Atacul asupra unui punct de control al armatei egiptene, revendicat de Statul Islamic

26 noi. 2016,, 19:00   Externe
2933 0
Atacul asupra unui punct de control al armatei egiptene, revendicat de Statul Islamic
Foto: realitatea.net

Gruparea Stat Islamic a revendicat vineri atacul asupra unui punct de control al armatei egiptene din nordul Peninsulei Sinai, care a provocat moartea a cel puțin 12 soldați, transmite Reuters.


"Un grup de teroriști înarmați a atacat un punct de control din nordul Sinaiului, joi noaptea, folosind mașini încărcate cu explozivi", a precizat armata egipteană, care a arătat că numărul morților se ridică la opt soldați și trei atacatori.

Surse medicale au spus că alte patru cadavre au fost descoperite vineri, ducînd la 12 numărul celor care și-au pierdut viața, alți 12 soldați fiind răniți, iar unul este dat dispărut.

Gruparea Stat Islamic a precizat că a ucis 15 soldați, a distrus două vehicule blindate și a luat arme din punctul de control înainte de a-l arunca în aer.

Martori au declarat că forțele egiptene de securitate au înființat puncte de control suplimentare, mobile și statice, în jurul orașului Arish, capitala provinciei Sinaiul de Nord, și îi caută pe atacatori.

Un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat american a condamnat vineri atacul, a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a exprimat solidaritatea cu poporul egiptean care se confruntă cu extremismul violent.

"SUA sprijină ferm securitatea Egiptului și împreună vom continua să lucrăm pentru a învinge această amenințare", a spus, într-o declarație, purtătorul de cuvînt John Kirby.

Confruntată cu pierderi semnificative de teritorii în Irak și Siria, gruparea Statul Islamic (SI) este de asemenea încolțită în Egipt, unde armata încearcă să-i alunge pe jihadiștii implantați în regiunea Sinai, relatează vineri AFP.

Din 2013, gruparea 'Provincia Sinai', filiala egipteană a organizației teroriste sunite Statul Islamic, conduce o insurgență violentă în nordul peninsulei egiptene.

'Provincia Sinai' a ucis sute de polițiști și soldați, dintre care opt joi într-un atac cu mașină capcană la un punct de control. Ea a revendicat de asemenea atentatul împotriva unui zbor de linie rus care a costat viața a 224 de persoane în octombrie 2015, o lovitură dură pentru turismul egiptean.

Însă jihadiștii 'Provinciei Sinai' nu au reușit să cucerească teritorii locuite: în iulie 2015, un asalt lansat pentru a ocupa micul oraș Sheikh Zuweid a fost respins de către armata egipteană. Și, deși filiala egipteană a SI încearcă să mențină presiunea printr-un război de uzură, ea este din ce în ce mai încolțită.

Militanții SI distrug de asemenea locuințe la frontiera cu Fîșia Gaza pentru a crea o zonă tampon și distrug tuneluri subterane clandestine, precum și puncte de control aflate pe drumurile care leagă peninsula de restul Egiptului.

Potrivit lui Jantzen Garnett, expert al Navanti Group Analytics, 'cel mai mare succes al armatei este de a fi reușit, în general, să limiteze insurgența din nordul Sinai', lansată în 2013 după înlăturarea președintelui Mohamed Morsi cînd a fost declanșată o represiune sîngeroasă împotriva islamiștilor.

'Armata egipteană a făcut progrese pe termen scurt, însă gruparea jihadistă continuă să se adapteze și aceste progrese nu ar trebui considerate o reușită pe termen lung', a avertizat Garnett.

După eșecul de a cuceri orașul Sheikh Zuweid, jihadiștii au recurs la alte tipuri de operațiuni, a declarat Mohtar Awad, cercetător la Universitatea 'George Washington' din SUA.

'Ei s-au concentrat asupra atentatelor teroriste, folosesc mecanisme explozive, lansează mai multe atacuri cu ajutorul lunetiștilor', a mai spus el.

Combatanții SI au recurs totodată la asasinate și la răpiri de ofițeri și la execuții, uneori în public, așa cum s-a întîmplat de două ori pe străzile din Al-Arish, capitala provinciei Sinaiul de Nord.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?