X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Candu: Trebuie acordată o atenţie mai mare problemei transnistrene

24 noi. 2016,, 13:03   Politică
2542 14
Канду: Проблеме Приднестровья необходимо уделять больше внимания
Foto: noi.md

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, consideră că trebuie acordată o atenţie mai mare problemei transnistrene.


El și-a expus opinia joi, în cadrul unei conferinţe dedicate reglementării conflictului transnistrean, organizate de Asociaţia pentru Politică Externă.

"Vedem că, potrivit sondajelor, populaţia Moldovei se interesează tot mai puţin de problema reglementării transnistrene. Oamenii sînt îngrijoraţi de multe alte probleme, numai nu de cea transnistreană. Dacă îi veţi întreba pe oamenii din stradă, mulţi vor spune că nu ştiu nimic de problema transnistreană. Aceasta arată că noi toţi, autorităţile şi societatea civilă, trebuie să depunem mai multe eforturi pentru ca împreună să soluţionăm această problemă", a spus Candu.

El a recunoscut că "autorităţile niciodată nu s-au ocupat serios de reglementarea transnistreană, politicienii niciodată nu au avut un concept clar de soluţionare a problemei".

"Acum s-au format condiţii cu totul noi, trebuie să revenim la aceasta, ţinînd cont de situaţia regională şi internaţională creată", a remarcat spicherul.

Potrivit lui, trebuie elaborată o strategie de reglementare, trebuie identificate atribuţiile negociatorilor şi măsurile ulterioare în această direcţie. Preşedintele Parlamentului a respins afirmaţiile că ar fi vorba de cedări din partea Chişinăului.

„Nu e vorba de cedări. Sînt posibile compromisuri, dar noi vom fi neclintiţi în ceea ce ţine de suveranitatea şi integritatea Moldovei, precum şi de respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului", a declarat Candu.

Preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă, Vasile Nedelciuc, a subliniat că "nu trebuie să ne grăbim acum cu luarea unor decizii ce vizează reglementarea transnistreană".

"Ar fi o greşeală fatală să luăm acum decizii fără să ţinem cont de situaţia care s-a schimbat în regiune şi în lume, în Ucraina şi în SUA. Înainte de a lua o hotărîre, trebuie să analizăm toate circumstanţele", a spus Nedelciuc.

El a accentuat că "reglementarea problemei transnistrene nu trebuie să afecteze parcursul european al Moldovei".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?