Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Expert ucrainean: Producătorii agricoli ce lucrează cu retailerii vor avea de cîştigat

23 noi. 2016,, 17:11   Economie
2729 0
Эксперт: Сельхозпроизводители, работающие с ритейлерами, в будущем выиграют
Foto: ipn.md

Pe viitor vor avea de cîştigat producătorii agricoli care se vor orienta spre reţeaua de comerţ cu amănuntul, dar nu spre pieţele angro.


De această opinie este reprezentantul ucrainean al unui proiect de analiză a pieţei CSI, Aleksandr Horeev, care miercuri a participat la conferinţa internaţională "Retailul şi exportul produselor horticole proaspete în Moldova".

El a spus că producătorii moldoveni trebuie să meargă direct spre reţeaua de comerţ cu amănuntul, dacă vor să-şi vîndă mai eficient producţia. Retailerii din Rusia, Ucraina şi Belarus pot cumpăra o cantitate mai mare de produse decît pot produce fermierii moldoveni.

"Consumatorul din Ucraina este mai loial fructelor şi legumelor crescute în Moldova. În urma anexării Crimeii, Ucraina a pierdut cel mai important furnizor intern de prune, piersici şi struguri, de aceea fermierii moldoveni pot completa această nişă a noastră", consideră el.

Potrivit lui, retailerii sînt interesaţi de gama variată de preţuri, de aceea exportatorul trebuie să propună produse la preţ mic, mediu şi mare. La fel de importantă este calitatea producţiei şi preţul atractiv la produsele de importanţă socială.

Consultantul Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Alla Sagoiakova, presupune că exportatorii moldoveni în zadar ignoră regiunile îndepărtate ale Rusiei. În regiunea munţilor Ural, rîului Volga şi în Siberia locuiesc peste 60 mil. oameni care au nevoie de produse agricole de calitate.

"Ţinînd cont de tehnologiile moderne de logistică, distanţa de 2-2,5 mii km nu este o problemă", consideră consultantul.

Prima conferinţă internaţională "Retail-ul şi exportul produselor horticole proaspete în Moldova" este organizată de FAO şi BERD, cu participarea Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova "AGROinform".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?