Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

În Moldova se construiește primul bloc locativ ”inteligent” ©

23 noi. 2016,, 10:12   Business
3330 0
В Молдове строится первый многоквартирный умный дом
Foto: noi.md

Chișinău, 22.11.2016. Companiile iDomus și SkyHouse lansează un nou proiect în domeniul Internet of Things – Primul Bloc Locativ în baza sistemului Casei Inteligente din Moldova.

Proiectul presupune implementarea tehnologiilor moderne de automatizare pentru întregul bloc locativ ce cuprinde 250 de apartamente și este amplasat în centrul Chișinăului. Sistemul Casei inteligente este preinstalat în fiecare scară, oferind locatarilor posibilitatea de a instala acest sistem în apartamentele lor. Acest lucru va oferi locuitorilor blocului inteligent cel mai modern nivel al serviciilor, precum și posibilitatea de utiliza noi instrumente pentru o gestionare mai eficientă și convenabilă a locuințelor, conform ultimelor tendințe în domeniul tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor electronice.

“Despre perspectiva construirii unui bloc locativ inteligent se vorbește deja de mai mult de 8 ani, dar realizarea acestui proiect a devenit posibilă numai acum, - spune directorul iDomus Olga Oncea. - Și principala condiție pentru o astfel de schimbare evolutivă a fost dezvoltarea tehnică și tehnologică rapidă: atît din punct de vedere a rețelelor cît și din punct de vedere a dispozitivelor. Astăzi, când smartphone-urile au devenit o parte integrantă a vieții omului modern, Casa inteligentă nu mai este caracteristică celor bogați, ci devine o soluție standard accesibilă tuturor, Iar prețul ei poate fi comparat cu costul unui smartphone performant”.

Sistemul Casei Inteligente de la iDomus va fi instalat și lansat odată cu darea în exploatare a blocului la începutul anului 2017 și va fi accesibilă locatarilor la solicitare. Mai mult decât atât, locatarii blocului inteligent au tot dreptul să se refuze de utilizarea sistemului - atât la nivel de apartament, cât și la nivel de bloc, fiind exclusă orice obligativitate în aces sens. De asemenea, fiecare locatar are dreptul să opteze pentru unul dintre componentele serviciului, sau pentru toată gama de sericii în întregime. Astfel, componentele de bază ale Casei inteligente, instalate în fiecare bloc (securitate, video, control acces, iluminare, automatică și telemetrie) vor face exploatarea complexului mai sigură și mai eficientă energetic.

"Blocurile locative moderne sunt gata pentru implementarea amplă a sistemului Casei Inteligente, spune Serghei Tafratov, directorul companiei de construcții ce ridică complexul SkyHouse. - Este important să fie din start corect montată rețeaua electrică – liniile de curenți mici și mari, instalarea cărora diferă de cea obișnuită. În țările dezvoltate economic, astfel de standarde în construcție au devenit un standard acceptat. Suntem siguri că Moldova nu va rămâne în urmă la acest capitol."

Fiecare locatar al casei, procurând un apartament, îl primește cu „sistemul nervos” preinstalat – o rețeaua de cabluri la care poate fi conectată o varietate de dispozitive inteligente, și care deasemenea este utilizată pentru acces la Internet, Wi-Fi și TV prin cablu în fiecare cameră. Prin urmare, instalarea unui sistem ai Casei inteligente personalizat poate fi efectuat rapid și fără eforturi majore.

Instalând în propriul apartament sistemul Casei Intelidente de la iDomus, locatarii vor fi în măsură să profite de o gama largă de funcții și posibilități. Ei vor putea urmări, în timp real, de pe smartphone sau tabletă, tot ce se întâmplă în casă, controla accesul în apartament, gestiona de la distanță interfonul.

Prin o simplă atingere a smartphonului, utilizatorii vor putea controla lumina, temperatura, ușile, roletele sau draperiile, sistemul de supraveghere video, să fie informați prompt despre scurgeri de gaz sau apă, pericol de incendiu sau tentative de acces nesancționat în locuință.

Scenariile personalizate vor permite locatarilor să-și facă viața mai ușoară, să economisească la facturi de întreținere și să-și transforme apartamentul într-un loc de viață sigur și confortabil.

Referință: După prognozele marketologilor, deja în 2017 potențialul piețeicaselor inteligente la nivelmondial va ajunge la 10 miliarde de euro (Robert Bosch Smart Home GmbH). Până în 2020, soluții inteligente vor fi instalate în aproximativ 230 de milioane de gospodării (i.e. 15% din toate casele din lume). Până în 2020, piața mondială în domeniul automatizării caselor va depăși pragul de 21,5 miliarde de dolari SUA.

Tranziția de la “Internet of people” la “Internet of Things” a avut loc în anul 2008, când numărul de dispozitive conectate la rețea a depășit numărul de utilizatori umani. Internet of things — IoT - nu înseamnă doar dispozitive, unite între ele prin canale de comunicare cu sau fără fir, acesta reprezintă o strînsă integrare a lumii reale cu cea virtuală, în care oamenii comunică cu dispozitivele. Potrivit cercetărilor efectuate de către Future Market Insights, din an în an, piața IoT va înregistra o creștere medie anuală de 16%, și va ajunge la 7 trilioane $ până în 2020.



www.idomus.company

www.skyhouse.md



0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?