X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Pușcaș explică în ce condiții șeful statului poate demite un ministru

22 noi. 2016,, 13:45   Politică
8430 11

Foto: săptămîna.md

Șeful statului poate să revoce un ministru doar la inițiativa prim-ministrului, a precizat fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, intervievat de NOI.md.


Precizarea a fost făcută în contextul declarațiilor făcute recent de Igor Dodon, prin care anunța că va iniția demisia ministrului Apărării, Anatol Șalaru. Potrivit magistratului, dacă pînă la modificarea Constituției norma legală îi oferea președintelui un cîmp mai larg de manevră în această privință, ulterior posibilitățile de intervenție a șefului statului au fost limitate.

„Norma constituțională de pînă în 2000 prevedea că un ministru putea fi demis la propunerea președintelui, cu acordul premierului, iar după 2000 încoace, cînd a fost modificată Constituția, deja președintele poate să revoce un ministru doar la propunerea prim-ministrului. Dacă pînă în 2000 inițiativa îi aparținea președintelui, acum îi aparține premierului”, a specificat Victor Pușcaș.

Fostul președinte al CC a relatat că o situație similară de conflict între șeful statului și ministrul Apărării a avut loc în 1995. „Președintele din acea perioadă, Mircea Snegur, l-a eliberat din funcție pe ministru, fără consimțămîntul premierului. Curtea Constituțională a declarat neconstituțional acel decret și ministrul respectiv a fost restabilit în funcție”, a menționat Pușcaș.

Expertul a dat de înțeles că șeful statului are mai curînd pîrghii neoficiale de a acționa în direcția demisiei unui ministru. Situația este cu atît mai incertă, cu cît președintele, care este și comandantul suprem al forțelor armate, trebuie să aibă o conlucrare bună cu ministrul Apărării și șeful Marelui Stat Major al Armatei, susține Victor Pușcaș.

„Acum avem un președinte susținut de forțele de opoziție și cum vor conlucra se va vedea ulterior. Dacă vor fi aduse niște argumente serioase opiniei publice, dacă se va demonstra că lucrează prost și nu-și îndeplinește atribuțiile, poate fi demis, dar inițiativa trebuie să vină de la premier”, a conchis Victor Pușcaș.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?