X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Revoluția ”galbenă” sau lovitura de grație asupra dreptei?

15 noi. 2016,, 00:08   Politică
27588 32

Протесты , ЦИК, ФОТО (не удалять!!!)
Foto: timpul.md

Xenia Florea

În Moldova nu s-a produs saltul gender – turul doi al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie a fost cîștigat de socialistul Igor Dodon cu 52,18% dintre voturi. Însă unii experți consideră că liderul PSRM ar putea să nu fie lăsat să ocupe postul de președinte: rolul-cheie în acest scenariu de după alegeri, cu „înscăunarea” ulterioară a candidatului „anti-sistem” Maia Sandu îl va juca Curtea Constituțională.

Este remarcabil faptul că Maia Sandu așa și nu a recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale. În cadrul conferinței de presă de luni, 14 noiembrie, președintele Partidului „Acțiune și Solidaritate” a declarat că se va adresa la Curtea Constituțională, unde va prezenta informații despre „încălcările în masă din turul doi”. Iar președintele Partidului Platforma „DA”, Andrei Năstase, aflat alături, a menționat că opoziția „de dreapta” are toate temeiurile legale de a contesta rezultatele alegerilor.

Între timp, în Piața Marii Adunări Naționale avea loc mitingul „nemulțumiților”, desfășurat de organizația unionistă platforma civică „Onoare, Demnitate și Patrie”. Mulți dintre participanții la acțiunea de protest sînt persoane care nu au atins vîrsta electorală, dar care deja se pricep cine și unde trebuie să se afle: Maia Sandu – în fotoliul de președinte, iar Igor Dodon – la pușcărie.

„CEC la gunoi”, „Alegerile prezidențiale au fost falsificate!”, „Limba română!” și nu știu de ce „Jos Platon!” – au scandat unioniștii, mărșăluind din PMAN pînă la oficiul Comisiei Electorale Centrale.

Pe rețelele de socializare acest marș deja a fost numit „cruciada copiilor”. „Avem șansă!” – strigau liceenii cu drapele românești pe scările CEC. Însă nici Maia Sandu, nici reprezentanții echipei sale nu au fost observați la protest. Cînd candidatul „anti-sistem” a fost întrebat în cadrul conferinței de presă dacă se va alătura protestatarilor, ex-ministrul educației nu a oferit un răspuns clar. „Cetățenii au dreptul să-și exprime poziția”, a răspuns evaziv candidatul „anti-sistem”.

Unii comentatori cred că partenerii străini ai Maiei Sandu au purces la realizarea în Moldova a scenariului revoluției portocalii și că justificarea – „ei sînt niște copii” – este doar începutul. Doar că în Moldova ea ar putea fi numită galbenă – după culoarea folosită de dna Sandu în cadrul campaniei electorale.

În cadrul videoconferinței Moscova-Chișinău, dedicată rezultatelor turului doi al alegerilor prezidențiale din Moldova, politologul rus Alexei Martînov a amintit că aproape la fel, cu niște acțiuni inofensive, la prima vedere, a studenților și elevilor, în noiembrie 2013, a început maidanul de la Kiev. „Amintesc că escaladarea tuturor celor evenimente a urmat sub lozinca că autoritățile rele au alungat copiii cu bastoanele polițiștilor. De aceea, eu nu aș privi atît de simplu la aceste lucruri – chipurile, nu-i nimic strașnic, vor face puțină gălăgie și se vor dispersa”, consideră expertul rus.

Opiniile experților moldoveni s-au împărțit. Unul dintre comentatorii politici a menționat că scenariul revoluției colorate, care ar putea fi realizat în prezent în Moldova sub denumirea de „revoluția galbenă”, a fost elaborat la Kiev încă în anii 2004-2005 – cu implicarea Curții Supreme pro-occidentale („în cazul nostru este vorba despre Curtea Constituțională pro-română”):

„Este ocupat Maidanul (în cazul nostru – Piața Marii Adunări Naționale), se adoptă „sub forma unei decizii legale, o hotărîre ilegală a Curții Constituționale” privind nelegitimitatea turului doi al alegerilor prezidențiale, din cauza „numeroaselor încălcări”, simpatizanții lui Igor Dodon „intră în transă”, iar cei ai Maiei Sandu – „se umplu de optimism”, după care au loc alegeri repetate, pe care, în final, le cîștigă Maia Sandu”.

Iar politologul Bogdan Țîrdea se îndoiește de faptul că un asemenea scenariu va fi realizate acum în Moldova. „Observatorii internaționali – ai OSCE, ai Adunării Parlamentare a CSI și alții, deja au recunoscut că turul doi al alegerilor prezidențiale în RM a avut loc în conformitate cu standardele internaționale. Și ce, acum, Curtea Constituțională din Republica Moldova va anunța drept nelegitime alegerile recunoscute legitime de către observatorii internaționali? Sau Curtea Constituțională, în baza plîngerilor unui candidat (iar asemenea plîngeri întotdeauna parvin din partea învinsă) va recunoaște drept ilegale alegerile, organizate de actuala putere? În ce temei – a faptului că peste hotare mulți dintre cetățenii noștri nu au putut vota din cauza lipsei buletinelor? Dar aceleași probleme au fost înregistrate și la alegerile parlamentare din 2010 și 2014. În 2010, amintesc, CEC în general le-a permis reprezentanților diasporei occidentale, cînd s-au terminat buletinele, să voteze pe foi curate A4, cu semnătura alegătorului. A fost o încălcare gravă, dar Curtea Constituțională a recunoscut dreptul destul de legale rezultatele acelor alegeri”, a declarat Bogdan Țîrdea pentru Noi.md.

El susține că e puțin probabil că actualele proteste ale adepților Maiei Sandu se vor transformat într-un „maidan” adevărat. „În primul rînd, Sandu nu are nici resurse, nici voință, nici puteri pentru asemenea acțiuni. Ea va ieși pe ger și va sta cu orele, sau și cu zilele în corturi, pentru a obține alegeri repetata? Sau acest lucru o va face în locul ei Andrei Năstase? El oare are nevoie de asta? În interiorul Platformei DA și așa s-a creat o situație de conflict. Mulți sînt nemulțumiți de faptul că Năstase a părăsit cursa electorală și a cedat în fața Maiei Sandu. Iar acum reprezentanții Platformei DA mai trebuie să înghețe pentru ca Sandu să devină președinte? Nu cred!”.

Totodată, Dodon, care s-a aflat 7 ani în opoziție și care este susținut real de peste 50% dintre alegători (inclusiv în Chișinău, fără suburbii), nu poate fi comparat cu Ianukovici modelul 2014, față de care poporul ucrainean avea foarte multe întrebări.

Fostul comunist și deputat Mark Tkaciuk, de asemenea, consideră că utilizarea Curții Constituționale ar fi un plan foarte șmecher – eliberarea de rezultatele alegerilor, care s-ar putea dovedi a fi neconfortabile din punct de vedere geopolitic.
„E puțin probabil că autoritățile vor recurge la aceasta, din simplul motiv că acutizarea situației și criza politică din țară vor pune în pericol deblocarea finanțării externe - de exemplu, obținerea susținerii bugetare de la FMI, spune Mark Tkaciuk. Ceea ce putem spune acum cu certitudine este că luni, în centrul Chișinăului, nu a avut loc un protest popular spontan. Tineretul a fost scos în stradă cu un anumit scop. Cu care? Eu înclin mai mult spre faptul că acesta a fost sau eliberarea aburilor în exces prin fluier sau „o lovitură de grație” asupra opoziției de dreapta. A venit timpul: dreapta trebuie discreditată, reduse la zero toate acțiunile și apelurile lor la un unionism violent elementar. Drept consecință – sub vigilența experților în medicină legală cu experiență, dreapta se sinucide în direct, pe piața din centrul capitalei. Dacă curatorii occidentali ai Maiei Sandu, într-adevăr, ar fi intenționat să organizeze în Moldova o revoluție colorată, atunci în centrul Chișinăului ar fi ieșit vulturii, dar nu vulturașii”.

Însă totuși Dodon și echipa lui nu trebuie să se relaxeze, ci trebuie să se pregătească de orice scenarii de evoluție a evenimentelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?