Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Turul doi: alegeri corecte cu încălcări

10 noi. 2016,, 14:30   Politică
17217 14
Второй тур: Честные выборы с нарушениями
Foto: newsbv.ro

Victor Surugiu

Atît observatorii locali, cît și cei internaționali au dat o apreciere destul de pozitivă nivelului de transparență și corectitudine a primei etape a alegerilor prezidențiale din Moldova.


Într-adevăr, în pofida numeroaselor îngrijorări, în actuala campanie electorală au avut loc mai puține scandaluri răsunătoare decît în campaniile anterioare. Totuși, numărul încălcărilor semnificative a fost destul de mare, inclusiv cele practicate cu regularitate și care pot conduce la falsificarea parțială a rezultatelor finale ale votării.

Potrivit experților, repetarea majorității abuzurilor depistate este inevitabilă și în turul doi al alegerilor directe ale președintelui țării, ce vor avea loc duminica viitoare, pe 13 noiembrie.

Spațiu pentru interpretare

Un șir de concurenți au profitat de lacunele din legislația electorală, care în multe cazuri lasă spațiu pentru interpretări, precum și de deficitul resurselor umane la Comisia Electorală Centrală. Cu atît mai mult cu cît CEC, elaborînd calendarul electoral, a introdus reguli suplimentare în ajunul alegerilor, fapt ce a creat un haos și incertitudine.

O mare parte dintre încălcări sînt legate direct sau indirect de abaterea de la normele legale în procesul de finanțare a campaniei. Cerințele juridice în această privință sînt foarte vagi, iar, în opinia observatorilor, CEC a manifestat inconsecvență în aplicarea sancțiunilor pentru candidați, hotărîrile ei nu conțin o argumentare juridică suficientă.

Totodată, CEC nu dispune nici de mijloace, nici de resurse umane pentru a verifica în modul corespunzător finanțarea candidaților și a soluționa problemele ce apar pe parcurs. Scandalurile legate de susținerea financiară a concurenților electorali continuă și în turul doi.

Mulți locuitori ai Chișinăului și ai altor localități au informat despre răspîndirea materialelor de propagandă fără indicarea datelor despre tiraj și a altor informații obligatorii. Rețelele de socializare pînă în ziua de azi abundă de exemplele unor publicați, pliante și altor produse informaționale. Totuși, reprezentanții organelor competente nu-și pun întrebarea cum este reflectat acest punct în cheltuielile concurenților electorali.

Simpatiile politice ale CEC și încercările de falsificare

Totodată, la adresa Comisiei Electorale Centrale răsună mai multe observații referitoare la modul de examinare a plîngerilor și demersurilor candidaților. Observatorii și experții susțin că în multe cazuri este evidentă parțialitatea politică a membrilor CEC. „Plîngerile și demersurile sînt examinate în mod deschis. Însă hotărîrile nu sînt adoptate unanim, sînt manifestate anumite simpatii politice ale membrilor Comisiei Electorale Centrale”, menționează membrii Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO).

Reprezentanții ENEMO și mulți alți observatori au menționat un șir de încălcări serioase în ziua scrutinului, care s-ar putea repeta în turul doi și sînt calificate drept tentative de falsificare a alegerilor. O parte dintre incidente sînt legate de faptul că urnele electorale nu au fost sigilate în modul corespunzător, fapt ce comportă un risc înalt de falsificare a conținutului lor. De asemenea, a fost îngreunat accesul persoanelor cu handicap fizic la secțiile de votare.

Printre alte încălcări depistate în cadrul monitorizării alegerilor de diferite misiuni de observator se numără: deficiențele în activitatea Registrului de stat al alegătorilor, votarea fără buletinul de identitate sau alte documente necesare, neaplicarea ștampilei „Votat” pe fișa de însoțire a buletinului de identitate, eliberarea buletinului de vot fără verificarea acestei fișe, eliberarea mai mult de un buletin unei persoane, fotografierea buletinelor de vot.

Totodată, este răspîndit transportul organizat al alegătorilor, propaganda electorală sau PR negru în apropierea a zeci de secții de votare atît în Moldova, cît și peste hotare – în Italia și Rusia.

Atacurile cibernetice și buletinele „desenate”

În cadrul actualului scrutin, dar și la alegerile anterioare, periodic, avea loc blocarea sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri”, ce unește prin internet calculatoarele de la secțiile de votare. De data aceasta, calculatoarele din rețeaua unică au fost deconectate de la rețea în același timp aproape în toate secțiile de votare din Chișinău, precum și din raioanele Dondușeni, Cimișlia, Căușeni și Taraclia. La unele secții de votare din suburbiile Chișinăului scrutinul a fost întrerupt din cauza deconectării energiei electrice.

De asemenea, au fost întreprinse încercări de a influența procesul electoral cu ajutorul atacurilor cibernetice asupra serverelor CEC, care s-au întețit odată cu începerea numărării voturilor. Doar în ziua primului tur al alegerilor au fost înregistrate peste 42 de mii de tentative de atacuri cibernetice. Acțiuni similare au fost întreprinse și la alte instituții publice, precum și la organizația „Promo-LEX” și la un șir de alte misiuni de observatori ce se ocupau cu monitorizarea alegerilor.

Potrivit Institutului de Politică Informațională, în ultimii ani, practic, toate alegerile din Moldova sînt însoțite de diferite atacuri cibernetice. Deseori, acestea sînt atacuri cibernetice organizate asupra instituțiilor politice, structurilor-cheie de stat și obștești: „Majoritatea dintre aceste acțiuni au drept scop imixtiunea în procesul electoral și influențarea opiniei publice, însă amploarea și sensibilitatea lor deocamdată nu au atins nivelul ce ar prezenta un pericol semnificativ asupra procesului electoral”.

Precum au stabilit specialiștii, în ultimul caz, atacurile cibernetice au fost săvîrșite din Irak, însă, în opinia lor, „aceasta este o mascare, deoarece în realitate ele au fost lansate din alt loc”. Experții consideră că alegerile ar putea fi influențate prin atacurile cibernetice și cheamă autoritățile să acorde o atenție sporită pregătirii cadrelor specializate pentru prevenirea și contracararea acestui fenomen. În special, reprezentanții Institutului de Politică Informațională afirmă că hackerii ar putea obține accesul la baza de date a alegătorilor și limita posibilitatea lor de a vota, precum și să denatureze informația privind rezultatele preliminare ale alegerilor.

În ajunul primului tur, dar și înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, situația se tensionează, de asemenea, prin intermediul conținutului informațional denaturat. În special, serviciile speciale și Procuratura Generală anchetează cazul de plasare pe rețelele de socializare a „buletinelor” electorale, în care au fost introduse modificări cu ajutorul programului Photoshop. „Desenele” s-au răspîndit rapid pe portalurile informaționale și alte resurse internet. Oamenii legii au anunțat că au identificat persoanele implicate în incitarea la revolte în masă și care au încalcat procesul electoral.

Imixtiune fără precedent

În ajunul primei etape a alegerilor, multora li s-a întipărit în minte imixtiunea în procesul electoral din partea unui șir de structuri europene și politicieni. Așadar, în presă a apărut declarația Partidului Popular European (PPE) privind susținerea Maiei Sandu în calitate de candidat la postul de președinte.

Informația despre aceasta cu trimitere la diferiți funcționari europeni care o promovau deschis pe Sandu a fost preluată într-un șir de publicații din Moldova. Știrile erau însoțite de poze în care candidatul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) era alături de cancelarul Germaniei Angela Merkel, președintele Consiliului UE, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Nu s-au jenat să-și exprime simpatiile politice nici membrii delegației Parlamentului European, care s-au aflat în țara noastră într-o vizită de monitorizare a procesului electoral – vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European Sandra Kalniete, coordonatorul PPE în cadrul Comisiei pentru afaceri externe Dan Preda și membrul Comitetului Internațional pentru Comerț Lima Lucia Andrikiene. Oaspeții au organizat o conferință de presă, în cadrul căreia au chemat populația să o susțină pe Maia Sandu, care reprezintă candidatul unic al forțelor antioligarhice.

Europenii au exercitat o presiune publică asupra potențialilor concurenți ai Maiei Sandu din segmentul de centru-dreapta, chemîndu-i să nu participe la cursa electorală și să „cedeze” electoratul lor candidatului PAS.

În pofida interdicțiilor din Codul electoral

Totodată, legea le interzice celor care nu sînt cetățeni ai Moldovei să facă propagandă electorală pentru un anumit candidat. Și deși funcționarii europeni la acel moment nu erau înregistrați în calitate de observatori internaționali în alegeri, legislația națională îi obliga să fie imparțiali, să nu-și demonstreze preferințele personale și să se abțină de la comentarii publice referitoare la candidații pînă la încheierea procesului electoral.

De asemenea, Codul electoral nu admite utilizarea în publicitatea electorală a imaginilor cu instituțiile de stat și organele administrației publice atît din Moldova, cît și de peste hotare, precum și ale structurilor internaționale. Este interzisă utilizarea simbolurilor statelor străine, organizațiilor internaționale, imaginilor cu persoanele oficiale ale altor state.

La Comisia Electorală Centrală au început să curgă plîngeri, în primul rînd, din partea Partidului Socialiștilor, după care CEC a reacționat la aceste încălcări și le-a recomandat funcționarilor străini să nu se amestece în procesul electoral din Moldova. De asemenea, CEC a avertizat candidatul PAS, Maia Sandu, calificînd declarațiile apărute în presă și agitația publică din partea funcționarilor europeni drept tentativă de influențare a procesului electoral, cu scopul de a influența asupra opiniei alegătorilor.

Și la adresa altor concurenți au răsunat diferite acuzații publice legate de implicarea din exterior, inclusiv în plan informațional. Însă CEC nu a considerat argumentele prezentate ca fiind suficiente pentru a se autosesiza.

Între timp, experții constată că situația se repetă: după prima etapă a alegerilor prezidențiale, în spațiul informațional continuă, periodic, propaganda în favoarea unui candidat concret din partea unor persoane oficiale și a politicienilor din alte țări, care devine tot mai activă pe măsura apropierii de turul doi al alegerilor.

Manipulările cu secțiile de votare

Multe observații au răsunat și în legătură cu numărul insuficient al secțiilor de votare deschise peste hotare. Potrivit diferitor date, pînă la o treime dintre cetățenii moldoveni cu drept de vot trăiesc peste hotare, iar autoritățile, în cadrul pregătirii și desfășurării alegerilor prezidențiale, trebuiau să asigure condițiile necesare pentru realizarea dreptului alegătorilor la exprimarea votului.

La adresa Comisiei Electorale Centrale și altor organe competente au parvenit multe demersuri, inclusiv din partea deputatului Parlamentului European, membrului delegației Comisiei parlamentare pentru asocierea UE-RM Siegfried Mureșan. Aceștia au cerut CEC să publice algoritmul calculării numărului secțiilor de votare peste hotare. Precum menționează deputatul european, analiza metodei de distribuire a secțiilor de votare a arătat că nu există o legătură directă între numărul cetățenilor moldoveni care trăiesc într-o țară anumită și numărul secțiilor de votare deschise pe teritoriul acesteia.

O poziție similară a fost expusă și de către reprezentanții Congresului Diasporei Moldovenești, care consideră că MAEIE al RM reduce intenționat numărul de migranți. Potrivit datelor Congresului, la momentul actual, aproape 550 de mii de cetățeni ai Moldovei lucrează legal în Federația Rusă. Aceleași date le oferă și MAE al FR, în timp ce, potrivit datelor reprezentanței diplomatice a Moldovei, în Rusia trăiesc doar 150 de mii de migranți.

Experții explică manipulările cu cifrele prin dorința de a deschide mai puține secții de votare în Rusia, în special, în orașele ruse, unde trăiesc mulţi conaționali de-ai noștri. Astfel, ei menționează că, în loc de 20-30 de secții de votare, în FR au foste deschise doar 8, fapt ce a condus la reducerea ratei de participare la alegeri a cetățenilor Moldovei ce trăiesc în FR.

O situație similară, pe care mulți experți național și internaționali o califică drept încălcare a dreptului la exprimarea liberă a voinței, se va menține și în turul doi al alegerilor prezidențiale. În pofida unui dezechilibru evident, instituțiile de stat abilitate nu au întreprins nicio măsură, iar în turul doi, mulți alegători aflați peste hotare, vor fi lipsiți de posibilitatea de a-și da votul pentru susținerea unui sau altui candidat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?