X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Un deținut al regimului transnistrean s-a adresat la CEDO

7 noi. 2016,, 13:00   Societate
4365 1
Узник приднестровского режима обратился в ЕСПЧ
Foto: ipn.md

Fostul proprietar al cîtorva întreprinderi din Transnistria Vitali Eriomenko s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).


Bărbatul s-a plîns de încălcarea drepturilor în timpul anchetei și sențința ilegală. Suportul juridic a fost asigurat de Asociația „Promo-LEX”, reprezentanții căreia au atenționat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că asemenea cazuri sînt multiple, informează NOI.md.

Vitali Eriomenko a relatat despre aceea cum autoritățile transnistrene l-au deposedat de business și i-au intentat dosar penal. „Mi-au organizat o adevărată execuție după ce am refuzat să semnez documentele de înstrăinare a întreprinderilor mele. Am fost deposedat de toate proprietățile și nici nu mi s-a permis măcar să contestez decizia în instanța de judecată. Curtea Supremă a Transnistriei m-a condamnat la 12 ani de închisoare, iar cînd mă aflam după gratii ei au pornit o campanie de persecuții împotriva familiei mele”, a spus Eriomenko.

Omul de afaceri a declarat că în acest caz sînt implicate persoane de rang înalt, inclusiv președintele Curții Supreme de Justiție, Vladimir Rîmari, deputatul Sovietului suprem Serghei Hankevici și directorul firmei „Rustas”, Victor Petriman, Această firmă anterior i-a aparținut lui Eriomenko. „M-au ponegrit pe mine și întreaga mea familie. Persecuțiile nu s-au încheiat, cu toate că am stat la închisoare mai bine de 5 ani. Am depus la CEDO cereri împotriva tuturor celor care au stat în spatele deposedării mele de afaceri. Le mulțumesc Fundației «Memoria» și Asociației «Promo-LEX» pentru susținerea pe care mi-au oferit-o în acest timp”, a spus Eriomenko.

Reprezentantul „Promo-Lex” Ion Manole a menționat că asemenea cazuri în Transnistria se produc permanent. „Nu putem reacționa operativ la toate cazurile, pentru că accesul nostru în Transnistria este limitat. Însă atunci cînd avem semnale, îi implicăm pe partenerii noștri de pe malul stîng al Nistrului și ne străduim să le oferim la distanță asistență juridică și consultanță. Cazul lui Vitali Eriomenko este unul ieșit din comun și noi am pus în funcțiune toate canalele pentru a ne implica. Acum vom aștepta răspuns de la CEDO”, a precizat Manole.

Vitali Eriomenko a fost condamnat în anul 2011 la 12 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari. El a fost acuzat că în calitate de director al trei întreprinderi din raionul Slobozia din regiunea transnistreană a cauzat prejudicii în valoare de peste 10 milioane de ruble transnistrene (în snaul 2011 – echivalentul a peste 1 milion de dolari SUA – nota red.). În luna septembrie 2016, Vitali Eriomenko a fost eliberat condiționat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?