Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Banca Mondială promite Moldovei 45 de milioane de dolari

3 noi. 2016,, 13:30   Economie
3085 1
ВБ готов выделить Молдове $45 млн. и призывает продолжать реформы
Foto: basarabia.md

Banca Mondială va depune toate eforturile pentru a oferi cît mai rapid Republicii Moldovei 45 de milioane de dolari SUA pentru susținerea bugetului de stat, informează NOI.md.


Declarația a fost făcută de vicepreședintele regional al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Cyril Muller, în cadrul întrevederii la Chișinău cu premierul Pavel Filip. Oficialul a felicitat Guvernul cu progresele considerabile înregistrate în luarea deciziilor drastice, dar necesare, mai ales în sectorul financiar și în ceea ce ține de consolidarea fiscală.

Potrivit unui comunicat emis de reprezentanța Băncii Mondiale în Moldova, Cyril Muller a îndemnat autoritățile de la Chișinău să demareze o nouă etapă de reforme, menționînd că Republica Moldova are oportunitatea și potențialul de a continua diminuarea sărăciei și de a crea bunăstare pentru poporul ei. Potrivit reprezentantului Băncii Mondiale, cheia acestui proces va fi continuarea politicilor de asigurare a stabilității sectorului financiar și transparentizarea economiei.

În cadrul vizitei în Republica Moldova Cyril Muller a avut discuții axate pe reformele economice în Moldova și programul de susținere al Băncii Mondiale. Oficialul a reiterat angajamentul Băncii Mondiale de a ajuta oamenii moldovenii de rînd să obțină locuri de muncă decente și servicii publice mai bune.

Vicepreședintele regional al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală a menționat că este necesară o nouă etapă a reformelor, axată pe lupta cu corupția, pentru ca Republica Moldova să poată trece de la stabilizare economică la o creștere durabilă și crearea locurilor de muncă. Cyril Muller a precizat că provocările Republicii Moldova sînt imense, însă experiența altor țări arată că investițiile, locurile de muncă și serviciile moderne apar foarte rapid, odată cu asumarea angajamentului unei bune guvernări.



Vicepreședinte regional a reconfirmat parteneriatul Băncii Mondiale cu Moldova, asumîndu-și angajamentul de a susține o economie curată și de a spori eficiența serviciilor publice. Oficialul a remarcat că Banca Mondială își va continua dialogul franc cu autoritățile pentru a ajuta Republica Moldova să demonstreze rezultate tangibile cetățenilor săi. „Sper să văd bunele intenții ale Guvernului reflectate în indicatori îmbunătățiți în următorul studiu al Băncii Mondiale «Cost of Doing Business» («Costul reglementării de stat a activității întreprinderilor»), ce va fi publicat în februarie 2017”, a menționat Cyril Muller.

În cadrul vizitei sale Cyril Muller s-a întîlnit cu premierul Pavel Filip, vicepremierul, ministrul Economiei Octavian Calmîc, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, societății civile, mass-media și ai partenerilor de dezvoltare. Delegația Băncii Mondiale, de asemenea, a vizitat noua stație de pompare a SA „Termoelectrica”, susținută de proiectul finanțat de Banca Mondială.

Din momentul, aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în 1992, peste un miliard de dolari SUA a fost alocat pentru aproximativ 60 de proiecte din țară. La moment, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active au un angajament total de 356,15 milioane dolari. Domeniile de suport includ reforma regulatorie și dezvoltarea mediului de afaceri, educație, asistență socială, e-guvernare, îngrijire a sănătății, agricultură, drumuri locale, mediu și altele.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?