Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Lista serviciilor din sfera sănătăţii publice contra cost va fi extinsă

24 oct. 2016,, 17:00   Societate
5588 1

Foto : kp.md

Ministerul Sănătății propune extinderea Listei tarifelor și serviciilor contra cost din sfera sănătății publice prestate persoanelor fizice și juridice.


În conformitate cu Legea nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, Guvernul este în drept să aprobe lista şi tarifele serviciilor contra cost din sfera sănătăţii publice prestate persoanelor fizice şi juridice. O asemenea listă a fost aprobată prin hotărîrea Guvernului nr.533/2011, în care au fost incluse 310 servicii contra cost. În anul 2014 lista a fost extinsă cu 85 de poziții, apoi micșorată cu 63 de poziții. La momentul acual, în listă sînt incluse 310 poziții contra plată. Serviciile respective sînt prestate de Serviciul de Supraveghere de Stat al Sănătății Publice.

Prin hotătîrea Guvernului nr.1020/2011 au fost aprobate: Regulamentul cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare și Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare.

În prezent Ministerul Sănătății propune extinderea cu 82 de poziții a Listei serviciilor contra cost din sfera sănătăţii publice prestate persoanelor fizice şi juridice, motivînd prin faptul că Legea nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice cere, înainte de plasarea pe piață, înregistrarea de stat a anumitor produse şi servicii ce prezintă un pericol potenţial pentru sănătatea şi viaţa omului. Și acestea sînt:

1) substanţele chimice, radioactive, biologice şi preparatele din ele (denumite în continuare substanţe), utilizate pentru prima dată în ţară;
2) produsele alimentare noi;
3) suplimentele alimentare, altele decît cele care conţin exclusiv vitamine şi/sau minerale;
4) medicamentele;
5) sistemele de diagnostic microbiologic, diagnosticele, mediile nutritive, reagenţii chimici;
6) substanţele biodistructive.

Cerința legală exista deja de ani de zile, iar Ministerul propune extinderea listei abia acum. Cauza este că Serviciul de Supraveghere de Stat al Sănătății Publice doar acum are înzestrat (cu aportul UE) un laborator capabil să efectueze și alte investigații. Și anume acum Ministerul și-a amintit de cerința legii referitoare la impunerea unor asemenea servicii cu plată.
Un exemplu al unui serviciu cu plată propus și costul acestuia:

Expertiza sanitară a documentaţiei şi evaluarea rezultatelor investigaţiilor de laborator în scopul avizării sanitare a termenelor de valabilitate pentru produsele alimentare – 2322 de lei.

Este greu pentru un nespecialist în medicină să înțeleagă ce poate prevedea expertiza sanitară a documentației pentru a aviza medical termenul de valabilitate al produselor alimentare. Și cu un cost foarte semnificativ – de 2322 de lei.

Nu este înțeleasă nici o altă poziție a Ministerului Sănătății. Din 2011, cînd a fost adoptată prima listă cu tarifele serviciilor contra cost din sfera sănătăţii publice, și pînă în prezent, tarifele nu au fost revăzute/majorate. Este un lucru incredibil în contextul în care doar moneda națională s-a devalorizat cu cca 125%, iar tarifele au rămas neschimbate.

De la data punerii în aplicare a Legii nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, pînă la adoptarea primei liste a tarifelor și serviciilor contra cost din sfera sănătății publice prestate persoanelor fizice și juridice, au expirat 2,5 ani. În pofida faptului că, conform legii, Guvernul urma să adopte asemenea listă în 6 luni și mai este necesar ca această listă să fie extinsă.

Cît timp încă Ministerul Sănătății ne va mai propune cite o picătură de grijă pentru sănătatea națiunii?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?