Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

FMI întîrzie să aprobe programul de cooperare cu Moldova ”din motive tehnice”

20 oct. 2016,, 12:35   Economie
2533 4
Утверждение МВФ Программы сотрудничества с Молдовой задерживается
Foto: realitatea.md

Pe 19 octombrie Consiliul Directorilor FMI urma să aprobe Programul de cooperare cu Guvernul şi Banca Naţională a Moldovei, însă aprobarea "întîrzie din motive tehnice".


Surse de încredere din cadrul Guvernului au relatat că de această întîrziere "nu se face vinovat Guvernul Moldovei".

"Nu trebuie să existe niciun fel de temeri în acest sens, căci Moldova a depus eforturi pentru a îndeplini toate precondiţiile FMI, inclusiv adoptarea Legii cu privire la emisiunea obligaţiunilor de către Ministerul Finanţelor, în sumă de 13,4 mld. lei, în calitate de asigurare a garanţiilor de stat acordate BNM în anii 2014-2015", a spus sursa.

Potrivit acesteia, aprobarea Programului a fost amînată din cauza birocraţiei în relaţiile Guvernului cu asemenea instituţii financiare internaţionale cu renume precum FMI şi Banca Mondială.

"Chiar în ultimul moment s-a constatat că Banca Mondială nu dispune de toate actele necesare ce se referă direct la Programul Fondului cu Guvernul şi FMI, în special, la politici, reforme şi transformări de structură, pe care autorităţile RM se angajează să le desfăşoare în următorii trei ani de realizare a Programului", a specificat interlocutorul.

Potrivit lui, la momentul actual această "problemă tehnică" se află în proces de soluţionare şi, imediat ce toate actele vor fi prezentate băncii, Programul de cooperare al Fondului cu Guvernul şi BNM va fi înaintat în şedinţă pentru a fi examinat şi aprobat de Consiliul Directorilor FMI.

Întrebat despre termenul în care va fi aprobat Programul – înainte de alegerile preşedintelui, din 30 octombrie, sau deja în noiembrie – sursa a spus că FMI nu va reuşi să aprobe Programul de cooperare cu Moldova pînă la sfîrşitul lunii octombrie.

"Cel mai probabil, procedura de aprobare a Programului va avea loc abia în noiembrie. Intriga constă în faptul dacă Consiliul Directorilor FMI va aproba acest document important pentru Moldova pînă la alegerea noului preşedinte sau FMI vrea să facă acest lucru cînd va fi cunoscut numele noului şef de stat, după turul doi al alegerilor, care va avea loc la 13 noiembrie", a spus sursa.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?