Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Platon îl acuză pe Harunjen de inactivitate (DOC)

19 oct. 2016,, 16:10   Societate
3567 2
Платон обвинил Харунжена в бездействии (ДОК)
Foto: moldovacurata.md

Mai mulți actuali și foști reprezentanți ai puterii de vîrf trebuie să fie audiați în dosarul scoaterii unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.


Declarația a fost făcută de omul de afaceri Veaceslav Platon într-o scrisoare deschisă adresată procurorului general interimar, Eduard Harunjen, și unor reprezentanțe diplomatice acreditate la Chișinău, informează NOI.md.

În scrisoare se menționează că este necesar de desfășurat o anchetă și de interogat mai multe persoane, care, în opinia lui Platon, sînt implicate în „furtul secolului”. Printre acestea omul de afaceri i-a numit pe prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, cetățeanul american Serghei Iaralov, ex-premierul Vlad Filat, actualul președinte al Consiliului de directori „Victoriabank”, Corneliu Ghimpu, predecesorul acestuia, Natalia Politov-Cangaș, președintele Parlamentului, Andrian Candu, fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei Dorin Drăguțanu.

Omul de afaceri, care este anchetat, îl acuză pe procurorul general interimar de inactivitate. „Dumneavoastră, domnule Harunjen, nu se știe de ce ignorați din principiu nu doar depozițiile și cererile mele, dar și raportul companiei «Kroll», care confirmă în totalitate informația expusă de mine. Nu trebuie să ai capacități analitice deosebite pentru a înțelege că principala dvs. sarcină constă nu în elucidarea acestei crime de răsunet, ci în mușamalizarea ei și în păstrarea în mîinile adevăraților criminali a tot ce a fost furat de la poporul Moldovei”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Platon.

În mesaj se precizează că scrisoarea a fost expediată, de asemenea, ambasadorului SUA în Moldova, James Pettit, și șefului Delegației UE, Pirkka Tapiola. Platon a indicat destul de original adresa expeditorului: "subsolul izolatorului de detenție nr. 13".

Amintim că Veaceslav Platon figurează în dosarul privind scoaterea ilegală a unei sume mari de bani din „Banca de Economii”, prejudiciul fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Autoritățile Ucrainei l-au extrădat pe Platon la sfîrșitul lunii august. După aducerea lui la Chișinău, Judecătoria Buiucani a prelungit de două ori mandatul de arest preventiv pe numele lui – pe 1 și 24 septembrie. În ambele cazuri avocații suspectului au contestat decizia, însă de fiecare dată Curtea de Apel a respins recursul. Igor Timciuc
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?