X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ilan Șor va fi audiat în dosarul Filat

18 oct. 2016,, 16:50   Societate
4654 6
Илана Шора заслушают в суде по «делу Филата»
Foto: zdg.md

Ilan Șor va fi audiat la Curtea de Apel (CA) Chișinău în cadrul examinării recursului avocaților lui Vlad Filat.


Primarul Orheiului va fi invitat în calitate de martor al apărării fostului premier. Informația a fost comunicată astăzi la ședința Curții de Apel de avocatul Igor Popa, citat de NOI.md.

Magistrații au satisfăcut cererea avocaților lui Filat, care insistau ca Ilan Șor să depună mărturii în calitate de martor în dosarul privind scoaterea unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, în care figurează atît fostul premier, cît și primarul Orheiului. Totodată, judecătorii au respins cererea avocaților privind chemarea în instanță a fostului angajat al CNI Mihail Gofman, a omului de afaceri Veaceslav Platon și deputatului PCRM Oleg Reidman. Potrivit lui Igor Popa, se preconizează că Ilan Șor va fi audiat la 25 octombrie.

Apărarea lui Filat intenționează să convingă instanța de judecată să-l revoce de la examinarea acestui caz pe procurorul Adriana Bețișor „pentru încălcarea flagrantă a legislației”. „Ea și-a permis să facă declarații de presă care încalcă prezumția nevinovăției clientului meu. Bețișor a spus că Filat a primit peste 800 de milioane de dolari de pe urma scoaterii banilor din bănci. Însă un alt procuror care s-a expus pe marginea acestui caz a numit sume mai mici și în lei. Cererea privind revocarea ei a fost deja expediată magistraților”, a relatat Igor Popa.

Audierile privind examinarea recursului avocaților lui Vlad Filat va continua miercuri, 19 octombrie.

Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost condamnat în iunie la nouă ani de închisoare într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Lui i-au fost înaintate acuzaţii după depoziţiile primarului de Orhei, omului de afaceri Ilan Şor.

Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015, după ce a fost audiat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). El a fost escortat acolo după alocuţiunea procurorului general Corneliu Gurin în Parlament cu acuzaţii demascatoare la adresa lui Filat.

Avocaţii lui Filat au înaintat recurs la această decizie. Partea acuzării, la rîndul său, insistă asupra unei pedepse mai aspre pentru fostul prim-ministru. Astfel, procurorul Adriana Bețișor a declarat anterior că va insista că Filat să fie condamnat la 19 ani de închisoare.

După ședința trecută de pe 11 octombrie, avocatul Igor Popa a anunțat că apărarea intenționează să invite cîțiva martori din Rusia, care sînt dispuși să depună depoziții în apărarea fostului premier. Avocatul nu a oferit nume, precizînd că este vorba de persoane despre care Ilan Șor a spus că păstrau mijloace care ulterior au nimerit la Filat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?