Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Top cele mai transparente primării din țară

12 oct. 2016,, 13:30   Societate
4274 0
Foto: omg.md

Autoritățile administrației publice locale sînt restanțiere la capitolul transparenței decizionale, informarea cetățenilor privind chestiunile de interes public și publicarea declarațiilor de avere ale aleșilor locali.


Este concluzia raportului de monitorizare „Guvernare locală deschisă pentru cetățeni activi și informați” elaborat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, notează NOI.md.

În cadrul proiectului au fost evaluate 50 cele mai mari localități din țară și clasate după următoarele criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, bugetarea locală, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice. Punctajul maxim pentru administrația unei localități a fost de 100 de puncte, cele mai transparente autorități publice locale fiind orașele Cimișlia (54 puncte), Chișinău (53 puncte) și Cahul (49,8 puncte).

Potrivit raportului, cele mai bune exemple de respectare a accesului la informație sînt autoritățile publice locale din Cimișlia, Cahul și Drochia. În ceea ce privește achizițiile publice, nicio localitate nu are pe pagina web arhiva rezultatelor achizițiilor publice din ultimii doi ani.

Un aspect pozitiv este bugetarea, unde 25 dintre autoritățile analizate au publicat pe web bugetul actual al unității administrativ-teritoriale pe anul 2016, cele mai bune exemple privind transparența în elaborarea şi executarea bugetului fiind primăriile orașelor Cimișlia, Fălești și Cahul.

„Nu există niciun model absolut, pentru că fiecare localitate are performanțele și lipsurile sale, iar obiectivul acestui raport este de a difuza practicile pozitive și de a promova ideea că, pentru a fi mai atractive pentru partenerii de dezvoltare, primăriile trebuie să dezvolte calități de a servi interesului public, de a fi transparente”, a concluzionat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

Raportul a fost realizat de de IDIS „Viitorul“, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?