X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Prețuri record la gazul lichefiat

7 oct. 2016,, 16:45   Economie
3519 3
Рекордные цены на сжиженный газ
Foto: mail.ru

În Moldova prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat au sporit cu peste 5 la sută, atingînd valoarea de 9,85 lei pentru un litru.


Acesta este cel mai înalt preț al combustibilului de acest gen, începînd cu iunie 2015, cînd prețul la gaz a depășit valoarea de 10 lei, relatează NOI.md.

Scumpirea gazului lichefiat la stațiile de alimentare din Moldova este condiționată atît de factorii externi, cît și de cei interni, în special, de majorarea prețului acestuia pe piețele angro regionale și interne pe fundalul creșterii cererii la acest combustibil, precum și de majorarea accizelor la gazul lichefiat, de la 1 iulie cu aproximativ 11,4 la sută. În afară de aceasta, a fost modificat mecanismul de formare a acestuia.

Începînd cu 31 mai curent prețul maxim de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat, precum și a benzinei și motorinei a fost stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Însă ulterior, în cadrul examinării politicii bugetar-fiscale pe anul 2016, din inițiativa unuia dintre deputați, Parlamentul a aprobat modificările la Legea privind piața produselor petroliere, potrivit cărora ANRE a fost privată de dreptul de a stabili prețurile maxime cu amănuntul la gazul lichefiat și a fost reintrodus precedentul mecanism de formare a prețurilor la gazul lichefiat. Acest lucru a dus în final la majorarea bruscă a prețului gazului lichefiat, care a sporit de la 7,2 lei pînă la 9,85 lei pentru un litru în momentul actual.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?