Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Revoluţie liniștită în oncologie

4 oct. 2016,, 11:30   Societate
7630 1
Тихая революция в онкологии
Foto: facebook.com

Victor Levi

Cuvîntul-cheie aici e LINIȘTITĂ. Dar tocmai aici a cazul cînd liniştea ar fi trebuit spartă de tam-tamuri, tobe şi salve revoluţionare de pe „Aurora”.


Şi totul pentru că în medicină a avut loc o adevărată revoluţie. Şi toţi trebuie să ştie despre asta. Este o adevărată senzaţie, nu o senzaţie umflată de cineva. Nu este o teorie, ci deja o practică. Despre asta trebuie să se scrie şi să se comunice la fiecare pas. Şi atunci vor fi salvate vieţile multor oameni, inclusiv ale celor care nu mai au nicio speranţă.

În ultimii ani, devenim martorii unor schimbări cu adevărat revoluţionare în medicină. Din păcate, aceste inovaţii nu au ajuns în toate ţările, mai mult – nu toţi medicii sînt la curent cu cele întîmplate.

În acest articol vreau să relatez în linii mari despre un salt în tratamentul unui şir de maladii canceroase (şi un numai) foarte complicate ce se considerau incurabile. Totodată, în calitate de medic practician din Israel, eu voi aduce cîteva cazuri din propria mea experienţă pe exemplul pacienţilor mei din ţările fostei CSI. Cum s-ar spune, din prima sursă.

Despre ce este vorba

În primul rînd, este vorba despre noi preparate biologice şi imunologice care şi-au demonstrat deja eficienţa în tratamentul multor tipuri de maladii, precum cancerul pulmonar, melanomul metastatic, cancerul renal, cancerul de vezică urinară, cancerul mamar, cancerul de colon, cancerul de stomac, hepatica C şi multe alte boli. Mai mult, aceste preparate au ajutat anume în cazurile avansate ale bolii, cînd există deja metastaze.

Precum se ştie, chimioterapia are o influenţă sistemică asupra întregului organism, distrugînd atît celulele canceroase, cît şi pe cele sănătoase. Un exemplu elocvent în acest sens este căderea părului.

Preparatele biologice însă acționează la țintă – distrugînd doar celulele modificate genetic de cancer, fără a atinge celulele sănătoase. De exemplu, Zelboraf blochează serin-treonin kinaza, codificată de genomul BRAF, care, la rîndul său, este responsabil de dezvoltarea melanomului. Pacientul este investigat genetic şi, dacă se confirmă mutaţia BRAF, atunci Zelboraf este o salvare pentru aceşti pacienţi.

Am un pacient de 56 de ani, care a fost operat în legătură cu melanomul pielii de la spate, acum 10 ani. Iar cu un an în urmă, i s-au depistat metastaze la plămîni, coloana vertebrală şi creier. După confirmarea mutaţiei BRAF, pacientul a început să administreze Zelboraf şi, timp de o lună, metastazele au dispărut.

Medicamentele imunologice acționează în baza altui principiu. Ele educă și mobilizează sistemul imunitar al omului în lupta cu celulele canceroase. Tumoarea canceroasă este un grup de celule care au ieșit de sub control, cu dereglări în ADN, ce reușesc să se mascheze și să devină invizibilă pentru sistemul imunitar, care în regim normal reușește să distrugă cîte una celulele canceroase, care apar mereu în organismul uman. Preparatele imunologice demască formațiunile canceroase, iar sistemul imunitar încep să distrugă tumorile în tot organismul, inclusiv metastazele îndepărtate – fără a dăuna celulelor sănătoase. Asta în două cuvinte. Dacă, de exemplu, studiile genetice BRAF la pacientul cu melanom metastatic nu arată prezența mutației, atunci acestuia i se prescrie preparatul Opdivo. Am și astfel de pacienți.

În privința tratamentului cu preparate biologice și imunologice noi pot aduce și alte exemple: tratamentul hepatitei C, care poartă un pericol mortal nu mai puțin decît maladiile canceroase, atinge rezultate de 90-90% cu preparate noi ca Harvoni, Sovaldi, Vierax, Exviera chiar și la pacienții care s-a tratat fără rezultat cu interferon și ribovirin și se află în faze de ciroză hepatică.

Asemenea preparate ca Opdivo, Keytruda, Erbitux și altele, aduc în remisie pacienții cu cancer metastatic al rinichilor, vezicii urinare, plămînilor, intestinului, al glandei mamare.

Însăși apariția acestor medicamente deja constituie un mare salt, iar aplicarea lor în Israel a deveni un standard.

Și asta nu e totul.

În ultimul timp, am început să le facem pacienților unele investigații genetice personale. Acestea se fac în baza analizei sîngelui și țesuturilor tumorii, obținute în rezultatul intervenției chirurgicale sau a biopsiei și, în termene de la o săptămînă pînă la trei săptămîni, ne oferă răspunsuri la un șir de întrebări importante:

- Analiza genetică a tumorii – mutații concrete (schimbarea în structura tumorii la nivel celular), ce ne permite să oferim un tratament eficient cu anumite preparate biologice.

- Care este impactul diferitor tipuri de chimioterapie asupra unei tumori concrete a unui pacient? Această investigație seamănă cu cercetările privind sensibilitatea bacteriilor la antibiotice, doar că studiază reacția tumorii la preparatele chimioterapeutice.

- Ce impact au toate tipurile de preparate biologice asupra tumorii pacientului dat?

- Ce impact au preparatele imunologice asupra acestui tip concret de tumoare al pacientului dat?

- Gradul de urgență al tratamentului (în funcție de tipul tumorii).

- Posibilitatea depistării precoce a tumorii pentru membrii familiei pacientului.

Aceste investigații sînt recomandate în cazurile în care:

- Pacienții au urmat cîteva tratamente fără rezultate vizibile.
- Tumoarea nu reacționează la tratamentul indicat.
- În cazul tumorilor cu șanse mici de vindecare.
- În cazul tumorilor de origine necunoscută.

În ce totuși constă revoluția?

E vorba că aceste investigații sînt personificate – ele oferă răspunsuri pentru tratamentul tipului concret de cancer al unui pacient concret. Respectiv, ele oferă posibilitatea de a alege din timp preparatul, ce va avea o eficiență maximă pentru pacientul dat. Adică, din start este selectat medicamentul cel mai eficient și doza, fără a pierde luni în șir prin metoda „probelor și erorilor”. Or, deseori, e o chestiune între viață și moarte.

Totodată, la momentul actual medicamentele biologice și imunologice sînt foarte scumpe. De aceea, selectînd preparatul din timp, în baza studiului genetic, se economisește timp, dar și bani.

Apropo despre bani.

Precum am mai spus, problema cu medicamentele discutate este și prețul lor înalt, deși în ultimele luni, prețurile au început să scadă considerabil și eu aștept ca această tendință să continue.
Dar poate oare fi apreciată viața omului în bani ? Or, nu demult multe dintre aceste maladii nu puteau fi vindecate nici pentru orice bani din lume.

În orice caz, utilizînd personal metodele descrise de tratament, pot să afirm cu încredere că știința și medicina modernă au efectuat un salt serios în tratamentul unui număr mare de maladii grave.

Apropo. În august trecut, Jimmy Carter, ex-președinte al SUA, a anunțat că este bolnav de cancer cu numeroase metastaze. Iar deja la începutul lunii decembrie, el a comunicat că după un curs de tratament cu preparatul imunologic Keytruda, care, apropo, a fost testat clinic în Israel, în organismul lui nu a rămas nici urmă de boală.

Medicina din Israel a elaborat și implementat, din nou, una dintre primele din lume, cele mai noi medicamente și tehnologii. Și eu am plăcerea să-mi simt implicarea în acest proces.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?