Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Novikov: Cazul lui Platon este unul dintre cele mai dificile din experiența mea

27 sep. 2016,, 10:45   Societate
8349 1
Новиков: «Дело Платона» – одно из сложнейших в моей практике
Foto: moe-online.ru

După complexitatea sa cazul lui Veaceslav Platon este la același nivel ca și cazul pilotului Nadejda Savcenko și cel al jurnalistului Evgheni Kiseliov.


Este o dezvăluire făcută de avocatul rus Ilia Novikov, care apără interesele lui Platon, în cadrul unui interviu oferit postului de radio „Эхо Москвы”. Potrivit lui, acest caz va afecta toate țările al căror cetățean este clientul său, relatează NOI.md.

Ilia Novikov a menționat că anume complexitatea dosarului intentat lui Platon și rezonanța internațională a acestuia l-a făcut să ia apărarea omului de afaceri. „În ultimii ani am avut ocazia să preiau cazurile care prezintă interes pentru mine. Pentru mine interesante sînt dosarele care au consecințe grave. Astfel a fost dosarul Nadejdei Savcenko. Apoi mi-am asumat apărarea lui Evgheni Kiseliov (jurnalist rus care locuiește în Ucraina – n.red.), acuzat în Rusia de incitare la terorism. Unul dintre cele mai recente cazuri este procesul împotriva lui Veaceslav Platon”, a declarat avocatul.

El a spus că imediat după ce a ajuns în apărarea lui Platon s-a confruntat cu cazuri flagrante de încălcare a legii. „În primul rînd, Ucraina l-a extrădat contrar propriilor sale legi, care nu permit autorităților să-și extrădeze cetățenii în alte țări. În al doilea rînd, fără proces. Procurorul a semnat hotărîrea privind extrădarea fără să aștepte decizia (Curții de Apel Kiev – n.red.), l-au urcat în avion și l-au dus. În al treilea rînd, ei au numit extrădare procedura în care persoana încătușată a fost urcată într-un avion privat și transmisă autorităților unei alte țări. Acest lucru contravine tuturor normelor procesuale”, se arată nedumerit Novikov.

Avocatul este convins că dosarul lui Platon va avea o rezonanță amplă. „Este unul dintre cele mai dificile cazuri din experiența mea de avocat. Platon este cetățean al Moldovei, Ucrainei și Rusiei, deși autoritățile ucrainene au încercat să demonstreze că pașaportul ucrainean al lui Platon este fals. Acest fapt complică lucrurile. Din moment ce aici se intersectează interesele celor trei state, această poveste ar putea afecta și relațiile internaționale”, a conchis Novikov.

Faptul că Ilia Novikov s-a angajat să-l apere pe Veaceslav Platon a devenit cunoscut la 29 august. El a declarat atunci că și-a propus să împiedice extrădarea inculpatului în Moldova. Cu toate acestea, deja în noaptea spre 30 august Platon a fost adus la Chișinău și a compărut în fața Judecătoriei Buiucani.

Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, în baza depozițiilor primarului orașului Orhei, Ilan Șor. În aceeași seară s-a aflat că el a fost reținut la Kiev de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

După sosirea lui Platon la Chișinău, Judecătoria Buiucani a prelungit de două ori mandatul de arest provizoriu pe numele lui – la 1 și la 24 septembrie.

Platon este suspectat de complicitate la sustragerea ilegală din „Banca de Economii” a mijloacelor bănești în proporții mari. Acuzarea estimează prejudiciul cauzat Băncii la peste 800 de milioane de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?