X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

În Moldova se va scumpi benzina, dar se va ieftini motorina

20 sep. 2016,, 14:25   Economie
2987 0
В Молдове подорожает бензин, но подешевеет дизтопливо
Foto: noi.md

În Republica Moldova se va scumpi benzina, dar se va ieftini motorina, comunică NOI.md.


Acest fapt rezultă din noile preţuri plafon cu amănuntul la principalele produse petroliere, publicate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică şi care vor fi în vigoare viitoarele două săptămîni.

În particular, în perioada 21 septembrie – 4 octombrie, preţul plafon de vînzare a benzinei Premium-95 a fost stabilit la nivelul de 16,25 lei per litru, iar al motorinei – 13,82 lei per litru.

În cele două săptămîni precedente, de la 7 pînă la 20 septembrie, preţurile plafon la aceste tipuri de combustibil au constituit, respectiv, 16,19 şi 13,92 lei per litru.

În acest mod, în viitoarele două săptămîni benzina se va scumpi în medie cu 6 bani per litru, iar motorina – se va ieftini cu 10 bani per litru.

Trebuie menţionat că ANRE cu două săptămîni în urmă a majorat prin decizia sa preţul plafon cu amănuntul al benzinei cu 20 de bani per litru – de la 15,99 pînă la 16,19 lei, iar al motorinei – cu 10 bani per litru – de la 13,82 pînă la 13,92 lei.

După cum s-a comunicat anterior, ANRE nu mai stabileşte preţurile plafon cu amănuntul de comercializare a gazului lichefiat.

ANRE, peste fiecare 14 zile calendaristice, marţea, stabileşte preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei şi motorinei şi le publică pe site-ul său. În aceeaşi zi, fiecare operator al pieţei de produse petroliere determină, pornind de la preţurile plafon cu amănuntul stabilite de ANRE, costul comercializării cu amănuntul a acestor produse petroliere şi le publică pe site-ul său, le expune pe panouri la benzinării.

Preţurile stabilite de operatori intră în vigoare şi sînt aplicate faţă de toţi clienţii, începînd de miercuri, ora 00.01. Operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul combustibilul la preţuri mai mari decît cele plafon stabilite de ANRE. Pe contravenienţi îi aşteaptă sancţiuni drastice, inclusiv pînă la revocarea licențelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?