X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Șapovalov: "Decretul lui Șevciuk" constată situația din Transnistria

9 sep. 2016,, 13:45   Societate
4447 8
Шаповалов: «Указ Шевчука» констатировал положение вещей в ПМР
Foto: moldovanews.md

Decretul semnat de Evgheni Șevciuk este consecința logică a acelor procese care au loc în Transnistria în ultimii 25 de ani.


Cu toate acestea, nu e prea tîrziu ca autoritățile Moldovei și cele de pe malul stîng al Nistrului să se așeze la masa negocierilor detaliate și bine chibzuite în vederea construirii un stat unic "de la zero". Aceasta este opinia istoricului, politologului, președintelui Fundației "Sodrujestvo" Boris Șapovalov, exprimată în interviul acordat reporterului NOI.md.

"Transnistria e ruptă demult de Republica Moldova atît în plan umanitar, cît și legislativ, demult fiind introduse aici standardele educaționale din Rusia, iar multe dintre normele legislative se suprapun cu cele ale legislației ruse. "Decretul lui Șevciuk" constată acea realitate care s-a creat în Transnistria timp de 25 de ani după declararea independenței sale. Transnistrenii încă din anul 1991 se vedeau în spațiul rusesc, fapt confirmat de rezultatele a două referendumuri. În ambele cazuri au votat pentru independență peste 90% din populație", a menționat expertul.

Însă, potrivit lui Șapovalov, decretul semnat de Șevciuk nu "anulează" încercările de a construi un stat unic. „Pentru a decide problema reintegrării malului drept cu cel stîng ale Nistrului, e nevoie să se așeze la masa de negocieri și să înceapă totul "de la zero". Dacă ne dorim să construim un stat unic, este necesar să fie puse în discuție o serie de probleme importante. Trebuie să se ajungă la un acord asupra a ceea cum va fi Parlamentul, în cazul creării unui singur stat, care va fi limba de stat în Transnistria. Ne frămîntă și întrebarea ce împuterniciri le vor fi acordate organismelor administrative pe teritoriul Transnistriei", a subliniat istoricul.

"Ținînd cont de faptul că acest conflict continuă timp de mai multe decenii, trebuie să negociem unii cu alții, să căutăm un numitor comun. Despre aceasta vorbesc, de asemenea, toți mediatorii, negociatorii procesului 5 + 2, care împing partea moldovenească și transnistreană spre negocieri. Numai că sîntem nevoiți să ne convingem de faptul că autoritățile Transnistriei nu sînt interesate în soluționarea acestei probleme. Există dorința de a rezolva conflictul în baza opiniilor și intereselor proprii, care intră în conflict cu cele ale reprezentanților poporului transnistrean", a declarat Șapovalov.

Probleme suplimentare la rezolvarea conflictului, potrivit opiniei lui Boris Șapovalov, creează susținătorii mișcării unioniste. „Lor chiar le convine faptul că Transnistria nu este o parte cu drepturi depline a Republicii Moldova. În caz contrar, raportul de voturi în procesul electoral va fi cu totul altul. În Transnistria locuiesc peste o jumătate de milion de oameni care gîndesc și se orientează într-un mod complet diferit. Unii lideri ai partidelor declară, în general, că "unirea Moldovei și România" este imposibilă în condițiile în care Transnistria va deveni parte integrantă cu drepturi depline a RM. În cazul acestui scenariu "Decretul lui Șevciuk" nu schimbă nimic. Dacă nu ar fi fost acest decret, ar fi fost altul", a conchis Boris Șapovalov.

De menționat că liderul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene (RMN), Evgheni Șevciuk, a semnat miercuri, 7 septembrie, decretul privind ajustarea legislației transnistrene la cea rusească. Această decizie, potrivit autorităților Transnistriei, se află în concordanță cu rezultatele referendumului efectuat pe malul stîng al Nistrului la 17 septembrie 2006.

La plebiscit, 97,1% din populația Transnistriei a votat pentru independența RMN față de Moldova și aderarea liberă în continuare la Rusia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?