Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Forțele speciale tadjice primesc SMS-uri din numele comandantului ISIS

6 sep. 2016,, 21:07   Externe
4238 0

Foto: noi.md

Forțele speciale tadjice au început investigația cu privire la faptul trimiterii de SMS-uri cu amenințări din numele fostului comandant al Detașamentului cu Destinație Specială (OMON) Gulmurod Halimov, care a fost declarat weekend-ul trecut conducător militar al "Statului Islamic" (ISIS - organizație teroristă interzisă în Rusia), infează Reuters, citînd surse din serviciile de securitate.


Agenția menționează că trimiterea SMS-urilor a coincis cu aniversarea tentativei loviturii militare asupra statului, organizată de către ministrul adjunct al Apărării din Tadjikistan Abdulhalim Nazarzoda. Lovitura de stat a fost suprimată, iar liderul ei a fost ucis în timpul tentativei de a fi arestat. Președintele Emomali Rahmon, a acuzat islamiștii locali de tentativa de lovitură de stat.
Halimov a părăsit Tadjikistanul în luna mai 2015, făcîndu-și apariția în Siria, unde s-a alăturat grupării teroriste ISIS. În luna iunie a aceluiași an, autoritățile din Tadjikistan l-au pus pe Halimov sub acuzare de trădare și au emis mandat internațional de arestare pe numele lui. În septembrie 2015, SUA au impus sancțiuni împotriva lui Halimov ca împotriva unui terorist internațional. De asemenea, sancțiuni împotriva fostului comandant al Detașamentului cu Destinație Specială (OMON) a emis și ONU.
Pe data de 30 august 2016, autoritățile SUA au anunțat o recompensă de 3 milioane de dolari pentru informații cu privire la locul aflării lui Halimov. "Halimov - fostul colonel al forțelor speciale tadjice și lunetist militar, a condus Detașamentul Special al Ministerului de Interne al Tadjikistanului. În prezent, acesta este membru al ISIS și recrutor", era menționat într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
La 4 septembrie Halimov, care a primit porecla "Al-Tadjiki", potrivit directorului Agenției Amaq, care transmite noutăți din numele ISIS, a fost numit comandant militar în loc de nativul georgian Tarhan Batarishvili (alias: Abu Omar al-Shishani - Omar Cecenul), ucis în luna iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?