X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Rogozin a comentat apelul societăţii civile din Moldova

24 aug. 2016,, 00:30   Politică
13070 20
Рогозин прокомментировал заявление гражданского общества Молдовы
Foto: omg.md

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ridiculizat Declaraţia societăţii civile cu privire la Linia roşie a reglementării transnistrene.


Apelul este adresat partenerilor străini care exercită presiune asupra Chişinăului ca ultimul să accepte condiţiile unilaterale din partea Transnistriei. În opinia autorilor apelului, acest fapt este în interesul Rusiei.

Rogozin a publicat o fotografie în care cîţiva soldaţi sînt în pantofi de damă. Alături el a scris: „Activiştii societăţii civile din Moldova avertizează despre «liniile roşii» ale reglementării transnistrene. Despre acestea?” (indicînd fotografia cu soldaţii americani).



Duminică, unii lideri de opinie, directori ai organizaţiilor nonguvernamentale, politicieni şi jurnalişti au semnat un apel către partenerii externi, în care solicită să nu se impună Moldovei condiţii unilaterale, avantajoase doar părţii transnistrene.

Autorii apelului sînt profund preocupaţi de faptul că eforturile Moldovei în formatul „5+2” sînt complicate sau ignorate. Nu se poate trece cu vederea creşterea presiunii asupra autorităţilor constituţionale în încercarea de a le impune să facă concesii unilaterale, care sînt incompatibile cu normele şi principiile dreptului internaţional. Autorităţile constituţionale de la Chişinău trebuie să susţină negocieri numai cu acei reprezentanţi ai regiunii transnistrene care nu au comis crime, nu au participat la persecutarea cetăţenilor Moldovei şi nu au promovat idei care contravin Constituţiei RM. Autorii îndeamnă, de asemenea, să nu fie recunoscute elementele statalităţii regiunii separatiste. Autorităţile moldave trebuie să respingă categoric orice garanţii unilaterale propuse sau coordonate în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, care nu sînt aprobate de preşedinte sau parlament, şi care servesc subiecţilor externi drept pretext şi instrument pentru intervenţie şi capturare a statului.

În opinia autorilor, deschizînd businessului transnistrean pieţele internaţionale, Moldova şi Uniunea Europeană trebuie să aducă acest acces în conformitate cu legislaţia RM. Autorităţile moldave trebuie să amintească că aceste pieţe au apărut graţie Acordului de asociere, negocierile şi semnarea căruia fiind meritul autorităţilor constituţionale, nicidecum ale Tiraspolului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?