Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Opinie: Independenţa şi suveranitatea Moldovei sînt doar declarative

18 aug. 2016,, 10:47   Politică
4778 22
Семенова: Независимость и суверенитет Молдовы чисто декларативны
Foto: ziarulnational.md

"Independenţa şi suveranitatea Moldovei sînt doar declarative, iar acest lucru se simte mai ales în ultimii ani, cînd oricine dictează republicii cum şi cu cine să trăiască", consideră jurnalista Iulia Semionova.


Solicitată să comenteze succesele şi eşecurile statului în cei 25 de ani de independenţă, ea a spus că eşecurile prevalează asupra succeselor.

"În categoria succeselor intră posibilitatea de a deschide şi a dezvolta afaceri, precum şi faptul că oamenii pot circula liber peste hotare. Însă doar cîteva procente din populaţie se pot folosi de aceste beneficii", consideră jurnalista.

În opinia ei, într-un sfert de secol cetăţenii şi clasa politică din RM nu au putut sau nu au vrut să gestioneze raţional toată bogăţia care a căzut în mîinile lor acum 25 de ani.

"Instituţiile noastre de stat sînt mîncate de corupţie, în primul rînd, judecătoriile şi sistemul judiciar. Printre reprezentanţii clasei politice este doar unul sau doi statalişti adevăraţi, iar restul sînt nişte lucrători temporari, care vor să smulgă cît mai mult", a spus Semionova.

Potrivit ei, ţara este condusă de clanuri absolut în toate sferele vieţii politice şi sociale.

"Din acest motiv, societatea este dezbinată, în asemenea condiţii nu este şi nici nu poate fi vorba de o idee naţională care să unească oamenii. În anii de independenţă noi am pierdut ceea ce ne-a lăsat drept moştenire URSS – industria şi agricultura, dar mai ales potenţialul uman. Exodul de creiere peste hotare, care a început acum 25 de ani, continuă şi astăzi cu aceeaşi intensitate şi nu putem închide ochii la acest fapt", a spus jurnalista.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?