X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova a cumpărat armament de aproape un milion de euro

17 aug. 2016,, 17:23   Politică
8128 21

Молдова закупила за рубежом оружия на миллион евро
Foto: agora.md

Datele Departamentului pentru Controlul Exporturilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României arată că în primul trimestru al anului curent R. Moldova a importat din Bulgaria armament în valoare de aproape un milion de euro.


Cea mai mare parte a echipamentului este din categoria „bombe, torpile, rachete nedirijate, rachete dirijate, alte dispozitive, încărcături explozive, echipamente şi accesorii special concepute pentru utilizări militare” și „tehnologie pentru dezvoltarea, producția sau utilizarea produselor din listă”.

România a exportat armament şi echipamente militare de peste 38 milioane de euro în primele trei luni din 2016, principala destinaţie fiind Statele Unite ale Americii (aproximativ 19 milioane de euro), potrivit datelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadru Ministerului Afacerilor Externe

De asemenea, statul român a participat la 16 operaţiuni de tranzit rutier, valoarea totală a produselor militare care au tranzitat teritoriul ţării ridicându-se la peste 19.000.000 de euro.

Beneficiarul a două operațiuni de tranzit a fost Republica Moldova. Astfel, au fost achiziționat din Slovacia echipament în valoare de 12.300 euro din categoria ML3 (muniţii şi dispozitive de reglare a dispozitivelor de aprindere a încărcăturii explozive, precum şi componente special concepute pentru acestea).

Cea mai mare parte a cheltuielilor a revenit achiziției din Bulgaria în valoare de 980 mii euro, din categoria ML4 (Bombe, torpile, rachete nedirijate, rachete dirijate, alte dispozitive şi încărcături explozive şi echipamente şi accesorii special concepute pentru utilizări militare, precum şi componente special concepute pentru acestea) și ML 22 (Tehnologie pentru dezvoltarea, producţia sau utilizarea produselor din listă.), se menționează în raportul ANCEX.

De remarcat că pe parcursul anului trecut R. Moldova a achiziționat din Bulgaria armament din categoria ML4 în valoare de 1 198 000 euro. De asemenea țara noastră a exportat în Polonia armament din categoria ML10 („Aeronave”, „vehicule mai uşoare decât aerul”, vehicule aeriene nepilotate, motoare de aviaţie şi echipamente pentru „aeronave”, echipamente şi componente aferente, special concepute sau modificate pentru utilizări militare.), în valoare de 55 025 euro.

Republica Moldova a s-a plasat pe ultimul loc, în Top 10 clienți de armament din Europa a României. Achizițiile făcute de autoritățile moldovene au ajuns la 182.000 euro, în 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?