X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Analişti politici, despre intimidările la adresa membrilor Platformei DA

11 aug. 2016,, 10:00   Politică
4265 0
Политологи о притеснениях в адрес членов Платформы DA
Foto: tv7.md

Analiştii politici sînt de părere că prin fabricarea dosarelor penale pe numele liderilor mişcării protestatare, autorităţile încearcă să închidă gura opoziţiei şi să consolideze stare de frică între cetăţeni.


Experţii susţin că ceea ce li se întâmplă reprezentanţilor Platformei DA este o formă de persecutare.

„Este o formă de persecutare a celor care luptă împotriva acestei puteri criminale prin fabricarea unor dosare pe loc gol şi încercarea de exercitare a presiunilor asupra acestor oameni pentru a refuza a celor ce a fac. Aşa acţionează o justiţie aservită. Când este vorba despre fabricarea vreunui dosar împotriva celor care încearcă să oprească acest dezmăţ şi fărădelegi care au loc în Republica Moldova, procuratura acţionează cu viteza luminii, găsesc martori, îi şantajează, organizează depuneri de mărturii false şi este o încercare de a închide gura opoziţiei. Toate organele de stat sînt controlate politic şi nu funcţionează adecvat. În condiţiile unui stat captiv, liderii opoziţiei trebuie să se aştepte la orice”, a menţionat analistul politic Alexei Tulbure.

În opinia lui Oazu Nantoi, pe parcursul ultimului an a început să se consolideze starea de frică: „Noi sîntem cetăţenii unui stat captiv, într-un stat captiv structurile statului nu acţionează şi funcţionează în baza Constituţiei şi a legislaţiei, dar acţionează la indicaţiile date la GBC. Nişte acţiuni absolut neadecvate la declaraţiile şi acţiunile unor persoane care sînt apropiate acestor formaţiuni politice. Este un lucru alarmant pentru cei care înţeleg în ce situaţie ne aflăm noi, că în Republica Moldova pe parcursul ultimului an a început să se consolideze starea de frică, trăim într-un regim politic autoritar, banii şi puterea sînt motivaţiile acestui regim şi utilizează instrumentele represive pentru a ţine situaţia sub controlată pentru a inhiba orice opoziţie”.

Menţionăm că jurnalistul Vasile Năstase, reprezentant al Platformei Demnitate şi Adevăr şi deputat în primul Parlament, a adresat o sesizare publică ambasadelor acreditate în RM şi structurilor internaţionale privind filajul la care este supus personal şi familia sa, dar şi referitor la intimidările în adresa membrilor structurii civice.

Membrul Platformei DA aminteşte despre o sesizare precedentă, făcută pe 17 iunie curent, privind starea de captivitate a organelor de drept din Republica Moldova. Mai exact, sesizarea se referea la faptul că Ministerul de Interne a făcut presiuni teribile asupra deţinuţilor politici arestaţi în mod ilegal de regimul autoritar pentru a-i determina să facă depoziţii false împotriva lui Vasile Năstase şi a altor lideri ai Platformei DA.

„Solicit încă o dată instituţiilor internaţionale, personal domnilor ambasadori James Pettit şi Pirkka Tapiola să ia act de aceste fărădelegi ale lui Plahotniuc şi să intervină pentru a preveni orice abuz la adresa mea şi a colegilor mei protestatari”, se arată în sesizare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?