Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Judecata SUA examinează recursul milionarului moldovean faţă de Kazahstan

9 aug. 2016,, 09:43   Business
6833 3
Суд в США рассматривает иск молдавского миллионера к Казахстану
Foto: jurnal.md

Tribunalul Federal din Washington a hotărît că el este în drept să examineze recursul businessmanului moldovean Anatol Stati faţă de Kazahstan, în legătură cu decizia adoptată anterior de Judecata suedeză în favoarea lui, comunică NOI.md.


Potrivit comunicatului TASS, totodată, judecata a decis să aştepte pronunţarea în Suedia a hotărîrii definitive pe acest dosar, deoarece decizia de arbitraj se află în prezent în stadiu de recurs.

„Judecata a decis, în mod prealabil, că are jurisdicţie în acest caz, în baza legilor federale ale SUA cu privire la arbitraj şi imunitatea străină suverană”, este indicat în hotărîrea semnată de judecătoarea Amy Berman-Jackson.

„Luînd însă în considerare apropiata examinare de anulare a deciziei de arbitraj, judecata consideră oportun de a suspenda acţiunile imediate, pînă la reglementarea căii de atac”, este relevat în document.

Judecătoarea Amy Berman-Jackson le-a prescris participanţilor la proces s-o informeze despre orice decizie a judecăţii suedeze pe parcursul unei săptămîni, după adoptarea ei.

În conformitate cu actele de judecată, în decembrie 2013, Anatol Stati a cîştigat de la Kazahstan prin arbitraj circa o jumătate de miliard de dolari, în legătură cu afacerea sa cu petrol, de care s-a ocupat anterior în această ţară din Asia Centrală. Acum, la Washington, Stati încearcă să obţină confirmarea deciziei de arbitraj a Suediei de către judecata americană.

În aceleaşi acte însă este menţionat că încă în anul 2008 preşedintele Moldovei Vladimir Voronin s-a adresat preşedintelui Kazahstanului, acuzîndu-l pe Anatol Stati de închiderea ilegală a profiturilor pe teritorii offshore şi utilizarea ilegală a veniturilor de pe urma investirii mijloacelor în statele, aflate sub sancţiunea ONU”.

„După aceasta, în Kazahstan a fost iniţiată o anchetă guvernamentală împotriva lui Stati şi companiilor lui”, este indicat în documentele judecăţii. În urma acestei investigaţii, precum rezultă din documente, între părţi au apărut divergenţe, care au dus pentru început la decizia de arbitraj din Suedia, apoi şi la actuala procedură de la Washington.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?